« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OTKRIĆA

Nova kraljevska grobnica otkrivena u Luksoru

Nova grobnica, vjerojatno kraljeve supruge iz 18. dinastije kojoj su pripadali faraoni Akhenaton i Tutankhamon prije 3.500 godina, pronađena je u Luksoru

Pronađena nova!
Pronađena nova! (Arhiva)
Više o

grobnica

,

Luksor

Tu kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski znanstvenici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju, rekao je arheolog Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za egipatske starine.

No već "prvi elementi otkriveni u unutrašnjosti grobnice čini se upućuju na to da datira iz 18. dinastije", a smatra se da je ona bila vrhunac i najnaprednije razdoblje starog Egipta, rekao je Waziri.

Piers Litherland sa Sveučilišta Cambridge, a koji je voditelj ekipe britanskih znanstvenika u toj misiji, smatra da je novopronađena grobnica sagrađena za "kraljevu suprugu ili princezu".

Unutrašnjost ove grobnice u "lošem je stanju" jer su "brojni dijelovi i natpisi uništeni poplavama koje su podzemne prostorije ispunile naslagama pijeska i vapnenca", kaže egipatski arheolog Mohsen Kamel.

Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira.

Ta zemlja od 104 milijuna stanovnika u teškoj je ekonomskoj krizi i računa da će upravo nova arheološka otkrića pomoći obnovi turizma, važne turističke djelatnosti koja je pretrpjela težak udarac zbog pandemije covida-19.

Taj sektor koji zapošljava dva milijuna ljudi i proizvodi više od 10 posto BDP-a zapravo se nije oporavio od Arapskog proljeća 2011.

Kairo već mjesecima obećava otvaranje "Velikog egipatskog muzeja" u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen.

Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena iz Rosette, zahvaljujući kojem je Jean-François Champollion dešifrirao pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.

15.01.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh