« Znanost
objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana
UPS!

Hoće li nas pogoditi veliki asteroid?

Rizik da Zemlju pogodi gigantski asteroid veći je nego što se mislilod

Što nas čeka?
Što nas čeka? (Arhiva)
Više o

asteroid

,

Zemlja

Glavni znanstvenik NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, James Garvin, smatra da smo pogrešno protumačili tragove nekih od ozbiljnijih udara asteroida koji su se dogodili u posljednjih milijun godina.

Ako je u pravu, izgledi da će Zemlju pogoditi gigantski asteroid, mogli bi biti veći nego što govore trenutne procjene. Kao što je Garvin rekao u prezentaciji na nedavnoj znanstvenoj konferenciji: "To bi bilo u rangu ozbiljnih katastrofa.".

Taj najpoznatiji od svih udaraca meteorita - udar koji je ubio dinosaure i koji je probio rupu u kori današnjeg poluotoka Jukatan prije nekih 66 milijuna godina - ističe se po svom razaranju života na Zemlji.

Ipak, daleko manji udari još uvijek mogu nanijeti mnogo štete i potencijalno dovesti do godina gladi.

Prema nekim procjenama asteroidi široki kilometar padaju na Zemljinu površinu u naletu topline i prašine u prosjeku svakih 600.000 godina. Doduše, procjene su dobre koliko i podaci koje koristimo za predviđanje.

Nažalost, geološke zapise postaje sve teže čitati, a sve zahvaljujući Zemljinim dinamičnim vjetrovima i tektonskim promjenama na njezinoj površini. Čak i novije događaje može biti teško protumačiti zbog nakupljanja prašine i organizama.

Garvin i njegov tim upotrijebili su novi katalog satelitskih slika visoke rezolucije kako bi pobliže promotrili ostatke nekih od najvećih kratera nastalih u posljednjih milijun godina, u nastojanju da bolje procijene njihovu pravu veličinu. Na temelju njihove analize, određeni broj ovih kratera ima slabe prstenove izvan onoga što se obično smatra njihovim vanjskim rubovima, što ih zapravo čini većima nego što se prije pretpostavljalo.

Na primjer, smatra se da je otprilike 12 do 14 kilometara široki krater u Kazahstanu zvan Žaminšin stvorio meteorit promjera 200 do 400 metara koji je udario u Zemlju prije otprilike 90.000 godina - najnoviji udar.

Međutim, na temelju nove analize, ovaj veliki događaj mogao je biti još katastrofalniji, ostavljajući krater koji je zapravo bliži 30 kilometara u promjeru, piše Science Alert.

Promjeri rubova triju drugih velikih kratera također su ponovno izračunati, a svi su udvostručeni ili utrostručeni u veličini. Sve to sugerira da se predmeti veličine kilometara padaju svakih nekoliko deset tisuća godina.

Dok smo zauzeti postavljanjem sustava za pokušaj izbjegavanja ozbiljnog sudara asteroida, čini se da će Zemljina putanja još neko vrijeme biti čista.

21.03.2023. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh