Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 10. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

Gaj Julije Cezar izabrao je baš današnji dan 49. godine prije Krista za kršenje pravila rimskog Senata po kojem niti jedan general nema pravo sa svojim trupama prijeći… više »

BRAVO

Lansirana je jedinstvena Nacionalna karta morskih staništa

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

Nacionalna karta morskih staništa uspješno je lansirana na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Time je obilježen uspješan završetak projekta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine.… više »

KATASTROFA

Tropski ledenjaci u Peruu nestaju pred očima

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

U Peruu se nalazi 68 posto svjetskih tropskih ledenjaka, a sve veće temperature dovele su do otapanja i stvaranja novih planinskih jezera koja prijete izlijevanjem i… više »

OSVRT

Von der Leyen o 2024.

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

"Imamo izbore u Europi, imamo izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. I učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da otvorene, slobodne demokracije prevladaju", poručila je Von… više »

AJOJ

Trump je uvjeren da će pobijediti

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

Točno na treću godišnjicu napada svojih pristaša na Capitol Trump je održao dva skupa u Iowi, maloj američkoj državi na srednjem zapadu, koja 15. siječnja prva počinje s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

Ponekad se zapanjimo kada čujemo za što su sve bili sposobni ljudi u prilično dalekoj prošlosti, a jedan od takvih podviga je i otkriće prva tri Jupiterova satelita, Io, Europe… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

Rubrika ovog tipa uvijek donosi neka zbivanja od svjetskog značaja, ali i neki naizgled manje važni događaji također su zanimljivi. Tako je na današnji dan zapanjeni Kristofor Kolumbo… više »

BLAGDANI

Znate li što su Sveta tri kralja?

objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana

Sveta tri kralja su danas... Bogojavljenje i Vodokršće, a sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci,… više »

STRAŠNO

Umjesto zabrane daljnje uništavanje mora kočama

objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentar na javnom savjetovanju za dopune „Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana

Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je… više »

TREBA!

Zatvorske kazne roditeljima djece ozlijedjene pirotehnikom

objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i zatražila da MUP zakonskim izmjenama ograniči korištenje dopuštene… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan

Iako je i ova zima već pokazala svoje zube, spuštajući temperature do -27 u Švicarskoj i -36 u Rumunjskoj, 1709. godina ostala je zapamćena po nevjerojatnom valu hladnoće koji… više »

ZANIMLJIVO

Pacifički vatreni prsten - potresi na sve strane

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Razorni potres koji je u ponedjeljak (1.1.) pogodio Japan, nakon kojeg su slijedili deseci novih potresa, samo je posljednji u nizu. Ta zemlja se nalazi na trusnom području - najopasnijem na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Veličanstvena palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. bila sjedište engleskih monarha, izgorjela je do temelja na današnji dan 1698. godine. Vatre je ostala… više »

skrolaj na vrh