Svijet
EP

Smanjenje emisija fluoriranih plinova

objavljeno prije 3 mjeseca i 9 dana

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu s 457 glasova za, 92 protiv i 32 suzdržana podržali dogovor postignut s Vijećem o daljnjem smanjenju emisija… više »

COOL

Najzelenija industrijska zgrada na svijetu

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

Moderan industrijski kompleks u Chebskom Panattoni parku postao je najzeleniji kompleks te vrste na svijetu, postigavši rezultat od vrlo visokih 94,2 posto prema prestižnom BREEAM… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

Veliki engleski pomorac i istraživač, James Cook, je 14. siječnja 1773. prije svih drugih prešao arktički krug. Tražio je kontinent južno od Nove Nizozemske i došao do… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

Ivan IV., poznatiji pod imenom Ivan Grozni, bio je prvorođeni sin tada već staroga velikog kneza Moskve Vasilija III. . U trenutku očeve smrti 3. prosinca 1533. godine Ivan IV ima samo 3… više »

HRW

EU nije zaštitila one kojima je to bilo najpotrebnije

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

EU i njezine države članice obnovile su svoje obveze da poštuju i zaštite ljudska prava 2023., ali nisu uspjele pretočiti te obveze u praksu, objavio je u četvrtak Human Rights… više »

STVARNO?

Shvaćeno porijeklo multiple skleroze

objavljeno prije 3 mjeseca i 11 dana

Uzorci DNK iz kostiju i zuba drevnih Europljana koji su živjeli prije nekih 34.000 godina pokazali su da su genetičke varijante koje sad povećavaju rizik za obolijevanje od multiple skleroze… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 11 dana

Prethodnica današnje engleske kraljice po imenu Elizabeta I. okrunjena je u Westminster Abbey na današnji dan 1559. godine i započela tako dugogodišnju vladavinu punu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana

Današnji dan kroz povijest bio je prilično sklon malim stvarima koje čine život bizarnijim, no ponekad i ljepšim. Među prve definitivno spada događaj iz 1699. godine kada je… više »

New York
UPS!

Američki gradovi tonu...

objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana

Stručnjaci to nazivaju slijeganjem, a ono se događa većom brzinom nego što se procjenjivalo prije samo godinu dana, prenosi Science alert. U novom radu objavljenom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Ljudska prava i borba za njihovu zaštitu uvijek su važni koraci u razvoju nekog društva, pa se tako današnji dan bilježi po nekoliko bitnih događaja. Prvi sindikat… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

Europa je svoje muzeje počela otvarati još u srednjem vijeku, dok je SAD tu zaostao u skladu sa svojim kasnim nastankom. Još i prije nego što su postali neovisna država,… više »

WWF ADRIA

Tko želi dijeliti dom s medvjedom, vukom ili risom?

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju „Cimeri iz divljine" kojom želi povećati svijest ljudi o tome da divlje životinje pripadaju upravo -… više »

ZANIMLJIVO

Južnoafrička tužba za genocid protiv Izraela

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

U svom zahtjevu za pokretanje pravnog postupka Republika Južna Afrika tvrdi da su izraelska „djela i propusti ... genocidnog karaktera, jer su počinjeni s potrebnom… više »

Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške… više »

UPS?

Charles Michel radi cirkus

objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

Charles Michel, šef Europskog Vijeća napravio je, moglo bi se reći, pravi presedan jer se odlučio natjecati na EU izborima u srpnju i ako prođe, morat će napustiti svoju dužnost.… više »

skrolaj na vrh