Svijet
AJDE?

Obnovljivi izvori energije sve popularniji i dostupniji

objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

„Energija iz obnovljivih izbora postaje sve povoljnija, tako da po prvi put ima više investicija u solarnu energiju nego u crpljenje nafte", kaže profesorica Claudia… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 7 dana

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD,… više »

VEGANUARY

U novu godinu uz Vege izazov i Veganuary

objavljeno prije 4 mjeseca i 7 dana

Veganuary je popularna inicijativa koja potiče ljude da isprobaju veganski način života u siječnju. To je globalni pokret kojemu je cilj podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana

Na današnji dan 1885. Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno promotrio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sustava, planet Neptun. Iako jedan od pionira… više »

ŠVEDSKA

U škole se vraćaju udžbenici i knjige

objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana

Učenici 4. razreda osnovne škole Lövestad u Sjöbou u južnoj Švedskoj stavljaju svoje pametne telefone u malu drvenu kutiju, koju učiteljica Madelen Sevedsson potom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 10 dana

Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske… više »

PUTUJETE?

Greenpeaceovo božično istraživanje o putovanjima

objavljeno prije 4 mjeseca i 10 dana

Povodom nadolazećih blagdana tijekom kojih 250 milijuna Europljana putuje vraćajući se kući ili pak odlazeći na godišnji odmor u inozemstvo, Greenpeace u središnjoj i istočnoj… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na… više »

STRAŠNO

Prijeti izumiranje četvrtini slatkovodne ribe

objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana

Gotovo petina svih ugroženih slatkovodnih vrsta pogođena je klimatskim promjenama, od utjecaja kao što su pad razine vode, promjena godišnjih doba i kretanje morske vode uz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

Prema Novom zavjetu, kao jedinom izvoru, Isus se rodio u judejskom gradu Betlehemu u Palestini, za vladavine rimskog cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Prema Luki, Josip i Marija morali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana

Badnjak je dan kada se ljudi žele u miru okupiti s obitelji i ne raditi previše, no ipak je kroz povijest na ovaj dan bilo dovoljno zanimljivih događaja. Neki od njih bili su potpuno u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. prosinca

objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana

Prvi predsjednik SAD George Washington neko je vrijeme obavljao dvije dužnosti, predsjedničku i zapovjednika vojnih snaga novostvorene države. Na današnji dan 1783. odustao je od… više »

EH, DA...

Predblagdanske poruke benda Silente i Roberta Boškovića

objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana

Povodom još uvijek aktualne vijesti da je Dubrovnik napokon dobio registrirano sklonište za napuštene životinje, Prijatelji životinja pitali su poznate Dubrovčane… više »

COOL

Uz ECOEGG izbacite kemikalije iz svoje perilice za rublje

objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana

Konvencionalni deterdženti za pranje rublja dolaze s cijelim nizom ekoloških problema: negativan učinak na vodeni svijet i činjenica da mnogi i dalje dolaze u debelim, plastičnim… više »

skrolaj na vrh