« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 7 mjeseci i 2 dana

Dogodilo se na današnji dan - 20. kolovoza

Ubijen Lav Trocki u Meksiku, Sovjeti poslali prva živa bića u svemir, NASA lansirala Viking 1 na Mars

Dogodilo se na današnji dan 20. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 20. kolovoza (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

H. P. Lovecraft rođendan

,

Salvatore Quasimodo rođendan

,

Isaac Hayes rođendan

,

Rajiv Gandhi rođendan

,

Robert Plant rođendan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

20. kolovoza

,

rođeni 20. kolovoza

Jedina osoba u SSSR-u koja se suprotstavila Staljinu i barem malo poživjela je Leon Trocki, no niti njegova sudbina nije bila sjajna. Nakon sukoba sa gruzijskim diktatorom morao je pobjeći prilično daleko, čak u Meksiko. No, ruka komunističkih atentatora bila je duga, tako da je na današnji dan 1940. godine Trocki dobio metak u glavu, koji ga je dovršio slijedeći dan u bolnici.

Ipak, u jednom je trenutku SSSR uspio preteći SAD barem u jednoj stvari, a to je bila utrka prema svemiru. Dvadeset godina nakon atentata na Trockog iz svemirske su se misije vratila dva psa, živa i zdrava, što su prva bića koja su preživjela put u svemir.

No, NASA je pojačanim naporima uspjela vratiti primat u svemirskom istraživanju, pa tako današnji datum obilježava s dva velika događaja. 1975. godine lansiran je Viking 1 prema Marsu, dok je dvije godine kasnije Voyager 2 krenuo na svoj put prema Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu.

Uz ostale događaje, na današnji dan su se rodili američki književnik, začetnik gotičkog stila H.P. Lovecraft, talijanski pjesnik Salvatore Quasimodo, soul kompozitor i pjevač Isaac Hayes, ubijeni indijski premijer Rajiv Gandhi i Robert Plant iz Led Zeppelina i ruski redatelj Andrei Konchalovsky.

20.08.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh