Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 2. srpnja

objavljeno prije 1 sat i 2 minute

Dvadeset milja od obale Kube 53 pobunjena afrička roba predvođeni Josephom Cinqueom 1839. godine zauzeli su brod za prijevoz roblja Amistad. Afrički robovi, oteti iz svojih sela, utrpani na… više »

UPS?

Mađarska preuzela rotirajuće predsjedništvo EU

objavljeno prije 9 sati i 25 minuta

Vijećem EU-a u sljedećih šest mjeseci predsjedat će Mađarska, pod provokativnim sloganom "Učiniti Europu ponovno velikom", (engl.kr. MEGA), posuđen od bivšeg američkog… više »

EH, DA...

Plastika u moru ubija morske ekosustave

objavljeno prije 11 sati i 22 minute

Ovaj nevjerojatno izdržljiv materijal, koji se razgrađuje stotinama, pa čak i tisućama godina, našao je svoj put do najudaljenijih kutaka oceana, od najdubljih točaka Marijanskog rova… više »

DA?

Univerzalni temeljni dohodak za viši BDP i manj emisije

objavljeno prije 13 sati i 43 minute

Univerzalni temeljni dohodak, paradoksalno, obično slave libertarijanci, a kritiziraju ljevičari. To je zbog toga što se u neoliberalnoj organizaciji društvene proizvodnje takav… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. srpnja

objavljeno prije 1 dan i 1 sat

Pokraj američkog gradića Gettysburga u Pennsylvaniji 1863. godine započela je najkrvavija bitka Američkog građanskog rata. Nakon više od dvije godine krvavog sukoba južnjačka vojska… više »

EH, DA...

Seine je i dalje zagađena

objavljeno prije 1 dan i 9 sati

"Očekujemo da će se stvari poboljšati ovaj tjedan s obzirom na vrijeme", komentira je iz prefekture regije Ile-de-France. Regionalni prefekt Marc Guillaume upozorio je da rijeka neće… više »

SJAJNO!

U Hrvatskoj je more čisto

objavljeno prije 1 dan i 12 sati

Hrvatska je pritom na visokom drugom mjestu među državama s izlazom na more, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije. Pokazatelj je to, ocjenjuju,… više »

UPS?

Dvije opasne posljedice klimatskih promjena i toplinskih valova

objavljeno prije 1 dan i 17 sati

Kako klimatske promjene već sada utječu na Europu, pokazuje posljednji izvještaj objavljen u Natureu, a koji je baziran na stotinama istraživanja o utjecaju vremenskih uvjeta na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. lipnja

objavljeno prije 2 dana i 1 sat

Francuski kralj Henry II. 1559. godine tijekom viteškog turnira smrtno je ranjen zbog čega je deset dana kasnije i umro. Njegovim stupanjem na prijestolje dolazi do personalne unije… više »

DA?

Norveška daje koncesije za rudarenje u podmorju

objavljeno prije 2 dana i 9 sati

Norveška bi tako mogla postati prva zemlja u svijetu koja će početi s komercijalnim rudarenjem u podmorju u nadi da će izvući minerale potrebne za solarne ploče, vjetroturbine i za… više »

UPS!

Vulkani na Islandu mogu biti aktivni desetljećima

objavljeno prije 2 dana i 12 sati

Niz erupcija je započeo 2021. na poluotoku Reykjanes u jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. Velik dio stanovništva sjevernoatlantskog… više »

MA DA?

Solarna energija u Vatikanu

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Mikro država unutar Rima, dom sjedišta Katoličke crkve, najmanja je država na svijetu, a proteže se na tek 0,44 četvorna kilometra. Izrazivši svoje želje u papinskom ediktu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. lipnja

objavljeno prije 3 dana i 1 sat

Albanski junak Skenderbeg, pravog imena Gjergj Kastrioti, 1444. godine pobijedio je otomansku vojsku u bitci kod Torviolla, poznatoj i kao bitka kod Valikardija. Skenderbeg je nakon bitke kod… više »

UPS!

Ovo je početak kraja ljetovanja na Mediteranu?

objavljeno prije 3 dana i 17 sati

Kao glavni razlog za to The Telegraph navodi ekstremne vrućine i toplinske valove koji postaju standard u ovom dijelu Europe, a mogli bi dovesti do toga da klima postane neugodna za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. lipnja

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Na današnji dan 1838. okrunjena je u Westminsterskoj opatiji britanska kraljica Viktorija. Ujedinjenim Kraljevstvom je vladala 63 godine i sedam mjeseci, a doba njene vladavine poznato… više »

skrolaj na vrh