« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Dogodilo se na današnji dan - 28. lipnja

U Sarajevu je izvršen atentat na austrijskog prestonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu

Dogodilo se na današnji dan 28. lipnja
Dogodilo se na današnji dan 28. lipnja (Corbis)
Više o

princ William

,

David Bowie

,

kraljica Viktorija

,

Gavrilo Princip

,

John Cusack

,

dogodilo se na današnji dan

,

viktorijanska Engleska

,

rođendani slavnih osoba

,

hvidra

,

cybermobing

,

rođeni na današnji dan

,

28. lipnja

,

rođeni 28. lipnja

Na današnji dan 1838. okrunjena je u Westminsterskoj opatiji britanska kraljica Viktorija. Ujedinjenim Kraljevstvom je vladala 63 godine i sedam mjeseci, a doba njene vladavine poznato je kao "viktorijansko doba" koje je obilježeno značajnim ekonomskim i tehnološkim napretkom. Kraljicom je postala u dobi od 18 godina nakon smrti Vilima IV., bila je vrlo dobro obrazovana i govorila je čak šest jezika - njemački, engleski, talijanski, grčki, kineski i francuski. Potaknula je seriju zakonskih reformi koje su donji dom parlamenta učinili utjecajnijim, a uloga monaha postala je više simboličnom nego političkom. Kraljicu Viktoriju naslijedio je njen sin Edvard VII.

Godine 1914. u Sarajevu je izvršen atentat na austrijskog prestonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu, na koje je iz pištolja pucao pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip. Događaj se smatra izravnim povodom Prvom svjetskom ratu jer je Austro-Ugarska počela ratne operacije na Balkanu u koje su se uključile i druge europske sile. Franz Ferdinand je centraliziranu državu namjeravao pretvoriti u savez nacionalnih demokracija u kojem su ključnu ulogu trebali imati Nijemci, Mađari i Južni Slaveni. 

Princeza Diana i princ Charles na današnji dan 1982. su službeno odlučili svom prvom sinu, koji je rođen osam dana ranije, dati ime William. Puno ime mu je William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor, a jednom kad stupi na tron mogao bi uzeti ime William V.

Godine 1918. prvi je zrakoplov poletio s jednog havajskog otoka prema drugom, a David Bowie je 1975. izdao singl Fame kojeg su napisali John Lennon i Carlos Alomar. Fame, koji je izašao na albumu Young Americans, zauzeo je prvo mjesto na glazbenim ljestvicama i označio početak velike karijere Davida Bowiea. 

Na današnji dan 1491. rođeni su engleski kralj Henry VIII i slavni francuski filozof Jean Jacques Rousseau (1712.). Rođendan slave glumac John Cusack, komičar Mel Brooks i legendarni golman Fabien Barthez.

28.06.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh