« Kultura
objavljeno prije 2 dana
GALERIJA SC

Izložba Ekosustav podsvijesti autora Bartola Galovića zatvara sezonu Galerije SC

U sklopu projekta Oni dolaze… u srijedu, 3. srpnja otvorit će se izložba Ekosustav podsvijesti autora Bartola Galovića u Galeriji SC s početkom u 19 sati.

Bartol Galović
Bartol Galović (Arhiva)
Više o

Galerija SC

,

Bartol Galović

,

Ekosustav podsvijesti

Osnovne strukture kolektivnog nesvjesnog tvore arhetipi, koji u korijenu riječi označavaju prauzorak, model ili prvi otisak, te u svojoj bipolarnoj strukturi nose dvije strane - svijetlu i tamnu. Oni se odnose na univerzalne obrasce ponašanja, ideje i misli generirane kroz utjecaj sociokulturnog konteksta pojedinca, a ukazuju na dublje ljudske porive, strahove i čežnje koje svi nosimo. Te su različite osobine, stanja ili pojave prikazane kroz svojevrsne stereotipe u ciklusu slika Bartola Galovića koje se stilski i tematski nadovezuju na njegove prethodne radove. Iako slikar najmlađe generacije, rano se isprofilirao specifičnim izrazom bogatog kolorita inspiriran brojnim kulturama i ezoterijskim tradicijama kojeg prati plošnost prikaza, istančana odbojnost od praznog prostora i zasićena orijentalna estetika. Narativni sklop autor gradi figurativnim elementima ekstrahiranim iz različitih izvora kojim vlada iracionalno i podsvjesno (mitovi, astrologija, bajke, tarot i dr.). Motive slika čine alegorije želja; svjesnih ili instinktivnih plitkih misli koje nose vlastite zakonitosti, a prevedene su kroz autorovu subjektivnu percepciju moderniteta. Neke od tih (animalnih) težnji, stanja ili pojava Galović predstavlja pretežito kroz antropomorfne likove („Klošari", „Prometej", „Domorotkinja") ili stilizirane geometrijske strukture („Cancel Culture", „Tibetanska tišina"). Radovima iz ciklusa „Ekosustav podsvijesti" prevladava načelo dualizma kojim autor preispituje odnos ili borbu između tvari i duha, svijetla i tame, reda i kaosa. Kroz te suprotnosti bavi se pitanjima ljudske prirode u vječnom antagonizmu s božanskim što u svojoj biti čini primordijalnu, zoroastrijsku borbu dobra i zla. (iz predgovora Sare Mikelić)

BIOGRAFIJA

Bartol Galović rođen je 2000. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Godine 2019. sudjelovao je u sklopu ŠPUD programa na Erasmus+ projektu u Litvi, što je rezultiralo grupnom izložbom u Kaunasu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafika. Izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi od kojih valja izdvojiti „Ćoravi mazohist" (2021.) u Galeriji Siva, „Male noćne slike" (2024.) u Galeriji Kolekcionart, te „Vrlina/Porok" (2024.) u programu Dual s Vitom Trbuljakom u Galeriji LEXART. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama, a neke od njih su 36. Salon mladih, 9. hrvatski trijenale akvarela, Erste fragmenti 18 te 14th International Exhibition of Traditional Fine Arts, Shanghai Art Collection Museum.

01.07.2024. 16:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh