Ekosfera
Ugrožena flora i fanua

Zeleni pozvali na zaustavljanje uništavanja Drave

objavljeno prije 15 godina

Na današnjoj konferenciji za novinare Zeleni su, pozivajući se na ocjene europskih ekoloških stručnjaka, pozvali mjerodavne da zaustave uništavanje Drave. Prema stručnom… više »

Rast nove industrije

Velika Britanija pohranjivat će štetni CO2

objavljeno prije 15 godina

Sjeverno more omogućit će Velikoj Britaniji prirodni izvor vrijedan čak 10 milijardi godišnje ukoliko ga vlada počne iskorištavati kao spremište ugljičnog dioksida… više »

hot and green

Zgodne djevojke peru aute u bikiniju

objavljeno prije 15 godina

Brojni su danas pokušaji da se ljudi osvjeste i počnu razmišljati „zeleno". No, ideja da se u te svrhe pozovu „vrući komadi" relativno je nova. Tako je na primjer… više »

Zelena mašina

Automobil-formula izrađen od povrća koju pokreće čokolada

objavljeno prije 15 godina

Vozilo po imenu ˝The Worldfirst˝, koje njegovi tvorci nazivaju i najzelenijim automobilom svoje vrste, može doseći brzinu od 220 km/h. Izrađeno od recikliranih dijelova automobila, plastičnih… više »

ledenjak u suzama

Majka priroda plače zbog nas

objavljeno prije 15 godina

Ovo tužno lice, jezovito urezano u arktički led koji se postepeno topi, zapanjeni stručnjaci za okoliš su slikovito nazvali: „Majka priroda u suzama". Ova plačuća slika… više »

eko rat

Novi japanski premijer obećava smanjenje stakleničkih plinova

objavljeno prije 15 godina

Budući japanski vođa obećava veliko smanjivanje stakleničkh plinova, uz napomenu da će ciljati na razinu redukcije od čak 25 posto do 2020. u usporedbi s onom  iz 1990-ih. Yukio Hatoyama… više »

ralje

Velike bijele psine zalutale u Atlantik

objavljeno prije 15 godina

Velike bijele psine, kako javljaju američki mediji, po prvi put su primijećene u Atlantskom oceanu. Njihovo prirodno stanište su inače vode Tihog i Indijskog oceana, posebice područje… više »

seizmološki šapat

Znanstvenici korak bliže predviđanju potresa

objavljeno prije 15 godina

U 2004. potres magnitude 6,0 prodrmao je Kaliforniju duž rasjeda San Andreas. Najgore je bilo kod Parkfielda, srećom rijetko naseljenog mjesta. Nije bilo žrtava. Tijekom tri mjeseca koja s… više »

Biogorivo

Uljanom repicom protiv zagađenja

objavljeno prije 15 godina

Riječ je o projektu "Namjenski uzgoj uljane repice u Sisačko-moslavačkoj županiji za proizvodnju biodizela kao mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova", pokrenutom 2005. na poticaj… više »

majka priroda u nevolji

Arktik nikad u većoj opasnosti

objavljeno prije 15 godina

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je ponovio hitan poziv na borbu protiv zatopljenja nakon obilaska Arktika gdje se osobno uvjerio u posljedice klimatskih promjena.… više »

Geoinženjering

Klimatski inženjering može uzrokovati katastrofu

objavljeno prije 15 godina

Reflektiranje sunčevih zraka ili reduciranje ugljičnog dioksida iz zraka možda su jedini način da se zemlja spasi od globalnog zatopljenja, tvrdi grupa vodećih znanstvenika. Ali kažu da bi ti… više »

u nadi je spas

UN: Više novca za klimatske promjene

objavljeno prije 15 godina

U UN-ovu izvješću objavljenu u utorak navodi se kako bi bogate zemlje trebale donirati 500 do 600 milijardi dolara na godinu siromašnijim zemljama za prilagodbu na klimatske… više »

otpad ili sirovina?

Lubenice - gorivo budućnosti

objavljeno prije 15 godina

Znanstvenici su otkrili da je to voće izvrstan izvor šećera koji bi lako mogao biti prerađen u alkohol koji bi pokretao automobile i strojeve. Samo u Americi trgovci odbacuju 360.000… više »

more
Njemački ADAC upozorava

Koncentracija bakterija na Sjevernom i Baltičkom moru alarmantna

objavljeno prije 15 godina

Popularna kupališta Kuehlungsborn na Baltičkom te Mecklenburg-Western Pomerania i Krummhörn na Sjevernom moru prema testovima pokazuju veliku kontaminaciju bakterijama, navodi… više »

promjene u atmosferi

Na promjene klime na Zemlji utječe Sunčeva energija

objavljeno prije 15 godina

Sunce se mijenja u ciklusima od 11 godina, koji se mjere prema broju Sunčevih pjega na površini koje odašilju energetske izboje. Razlika u energiji između solarnog maksimuma i… više »

skrolaj na vrh