« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Zelena mašina

Automobil-formula izrađen od povrća koju pokreće čokolada

Trkaći automobil izrađen djelomično od povrća te upogonjen uz pomoć čokolade, trebao bi debitirati na pisti idući mjesec.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

ekologija

,

formula

,

vozilo

,

automobil

Vozilo po imenu ˝The Worldfirst˝, koje njegovi tvorci nazivaju i najzelenijim automobilom svoje vrste, može doseći brzinu od 220 km/h. Izrađeno od recikliranih dijelova automobila, plastičnih boca, te krila aviona, vozilo u stilu Formule 3 ima i volan napravljen od vlakana mrkve, a pokreće ga biodizel na bazi otpadaka čokolade i ustajalog vina.

Njegovi dizajneri sa Sveučilišta u Warvicku tvrde kako je riječ o potpuno ekološkom tipu  automobila, no unatoč tome može doseći brzinu od 100 km/h za manje od 2,5 sekunde.

Voditelj projekta dr. Kerry Kirwan tvrdi kako je njihovo vozilo dokaz da ekološki automobili ne moraju biti dosadni. ˝Bit ćemo malo razočarani ako ne ispuni očekivanja. Naime, radi se o automobilu u potpunosti izrađenom od otpadnih, recikliranih i prirodnih materijala. Unatoč tome posjeduje iste performanse, te izgleda baš kao Formula 3. Nadamo se da će znanstveni krugovi diljem svijeta pokazati interes za naš projekt˝, objašnjava dr. Kirwan.

Vozilo pokreće aluminijski motor od 230 konjskih snaga preuzet iz BMW dizela.

08.09.2009. 11:29:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh