« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Ugrožena flora i fanua

Zeleni pozvali na zaustavljanje uništavanja Drave

WWF, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te Zelena akcija/FoE Croatia upozorili su da iskopavanje šljunka iz Drave nije u skladu sa zakonodavstvom EU.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ekologija

,

zaštita

,

Drava

,

uništavanje

Na današnjoj konferenciji za novinare Zeleni su, pozivajući se na ocjene europskih ekoloških stručnjaka, pozvali mjerodavne da zaustave uništavanje Drave.

Prema stručnom mišljenju Europske komisije, planirana regulacija jedinstvenog prirodnog područja donjeg toka rijeke Drave u dužini od 56 kilometara u blizini Osijeka, koju je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva zastarjela je, rekla je Irma Popović iz Zelene akcije.

Regulacija nije u skladu s međunarodnim standardima i zakonodavstvom EU, te stoga, kako je rekla, stručnjaci EU za zaštitu okoliša preporučuju zaustavljanje projekta te prestanak iskopavanja šljunka i pijeska iz korita rijeke.

Zaključci stručnjaka EU jasan su signal resornom ministru Božidaru Pankretiću da promijeni upravljanje rijekom Dravom, poručili su predstavnici udruga koji se bave zaštitom ptica i prirode.

Početkom prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja izdalo je opsežan plan regulacije 56 kilometara donjeg toka Drave, prema kojem bi se prirodni dio rijeke s očuvanom riječnom dinamikom regulirao i pretvorio u kanal bez rukavaca, sprudova ili riječnih otoka.

Zbog straha od uništavanja prirodnih staništa i vrsta od europskog značaja, desetak nacionalnih i međunarodnih udruga podnijelo je tužbu Europskoj komisiji te zatražilo da se hitno zaustavi sporni plan, a na temelju te tužbe je početkom ove godine pokrenuto Međunarodno istražno povjerenstvo za rijeku Dravu.

Izvor: Hina

09.09.2009. 14:26:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh