« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Rast nove industrije

Velika Britanija pohranjivat će štetni CO2

Britanci bi mogli zaraditi puno više ostvare li što prije projekt gradnje skladišta stakleničkih plinova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

CO2

,

staklenički plinovi

,

industrija

Sjeverno more omogućit će Velikoj Britaniji prirodni izvor vrijedan čak 10 milijardi godišnje ukoliko ga vlada počne iskorištavati kao spremište ugljičnog dioksida skupljenog s električnih centrala, tvrde znanstvenici.

Velika Britanija ima više mjesta za pohranjivanje otpadnog CO2 nego druge sjevernoeuropske zemlje zajedno. Iznimka je Norveška, tvrde znanstvenici koji predviđaju da će skladištenje i upijanje CO2 biti jedno od industrija koje će procvasti u idućih 20 godina.

Opseg prikladnih kamenih formacija ispod britanskih teritorijalnih voda, poglavito u Sjevernom moru, znači da bi Britanija mogla zarađivati i do 5 mld funti godišnje od prodaje licenci za pohranjivanje CO2 zemljama poput Njemačke, Danske i Poljske.

Ovakvo tržište vrijedilo bi dodatnih tri do pet milijardi funti, a industrija bi otvorila oko 240.000 novih radnih mjesta - gotovo dvostruko više od trenutno zaposlenih u industriji nafte i plina u Sjevernom moru.

Tehnologija za uklanjanje CO2 iz električnih centrala na fosilna goriva već postoji, ali je vrlo skupa. Naime, zbog nje su računi za struju za trećinu viši. Računi će se u idućih nekoliko desetljeća naglo smanjiti stvarajući tako novo tržište za sigurno skladištenje CO2 za koje je dno britanskih teritorijalnih voda idealno. Britanske podvodne stijene mogu zadržati do 150 milijardi tona CO2.

Procjenjuje se da će do 2030. godine industrija zaposliti 60.000 ljudi.

Mike Stephenson iz British Geological Survey, tvrdi da bi Velika Britanija trebala konkurirati američkom ulaganju u istu industriju. "U SAD-u već misle unaprijed", rekao je, "U Teksasu se već oglašavaju kao američki odvod CO2. Reklama kaže: Ako se želite riješiti svog CO2, mi ćemo ga pokopati i vama naplatiti."

Ključ uspjeha za Veliku Britaniju je da vlada prije 2016. godine napravi bar četiri ili pet demonstrativnih projekata. Odjel za energiju i klimatske promjene već radi na takvom jednom projektu i razmatra još tri. Projekti bi trebali testirati različite vrste skladištenja i odlučiti se za najbolju opciju.  

Skladištenje CO2 uključuje kemijske procese koji uklanjaju CO2 ili iz plinova nastalih spaljivanjem ugljena ili prirodnih plinova. Tada se CO2 prikuplja, tlak mu se izjednačava, te se pumpa kroz cijevi u duboke geološke formacije koje se obično nalaze ispod dna mora.

Projekt norveške tvrtke Statoil na Sjevernom moru započeo je još 1996. godine i skladišti milijune tona CO2 godišnje.

09.09.2009. 10:30:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh