« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Što treba jesti da bismo bili zdravi

Zapravo je zdrava prehrana prilično jednostavna stvar, jer treba paziti na grupe namirnica koje unosimo

Vode nikad dosta
Vode nikad dosta (FreeDigitalPhotos)
Više o

hrana

,

zdrava prehrana

,

vitamini

,

voda

,

masti

,

proteini

,

minerali

,

ugljikohidrati

Zdrava prehrana obično se čini prilično kompliciranom stvari koja iziskuje puno vremena, obilaženja čudnih mjesta za kupovinu namirnica i još čudnijih načina pripreme hrane. Naravno, u stvarnosti to nije tako, pa evo kratkog podsjetnika što je zapravo zdrava prehrana.

Pod zdravom prehranom nutricionisti i liječnici smatraju prehranu koja uključuje određene vrste sastojaka koje unosimo u organizam, a da bi naše tijelo ispravno funkcioniralo, trebaju biti zastupljeni svi 

Masti, koje se često proziva i, posljedično, izbjegava su pravi izvor energije koja se oslobađa tijekom dugotrajnih aktivnosti i aktivnosti niskog intenziteta. Treba pripaziti da se radi o zdravim mastima i masnim kiselinama omega-3 i omega-6 koje će nam donijeti najviše energije i koristi za organizam. 

>> Oslobodite se predrasuda o mastima >>

Ugljikohidrati su izvor kalorija iz šećera na koji se u tijelu raspadaju i hrane mozak i mišiće, predstavljaju glavni izvor energije za jake treninge. Preporučuje se konzumiranje ugljikohidrata iz integralnih žitarica koji na najbolji način održavaju razine šećera u krvi i daju stabilan izvor energije, dok proizvodi od bijelog brašna daju samo kratak udar energije i nakon toga nas ostavljaju umorne, kao ispuhane balone.

>> Ugljikohidrati koje ne treba izbjegavati >>

Proteini su od ključne važnosti za izgradnju i obnovu mišića, kose, crvenih krvnih zrnaca i sintezu hormona. U organizmu se razgrađuju na aminokiseline koje se nakon toga ponovno sintetiziraju u proteine mišića i ostalih tkiva. Najviše ćete ih naći u mesu, jajima i mliječnim proizvodima, no i u proizvodima od industrijske konoplje koji jedini sadrže apsolutno sve aminokiseline.

>> Zdravi izvor proteina >>

Vitamini su katalizatori metabolizma koji imaju zadatak regulirati kemijske reakcije u našem tijelu, a kako ih većinu tijelo ne proizvodi (osim vitamina D), treba ih uzimati putem hrane. 

Minerali su elementi u tragovima koji se dobijaju iz hrane i pomažu u izgradnji tjelesnih struktura i regulaciji procesa u tijelu.

Voda je najvažnija tekućina bez koje naše tijelo ne može izdržati dugo, naše se tijelo sastoji od 60 do 70 posto vode. Njen je zadatak prenošenje hranjivih tvari i stabilizacija tjelesne temperature.

25.07.2014. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh