« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Rušenje mitova

Oslobodite se predrasuda o mastima

Masti daju dvostruko više iskoristive energije nego ugljikohidrati ili bjelančevine

Fotografija vijesti
Više o

masti

,

zasićene masti

,

nezasićene masti

O mastima je toliko toga lošeg napisano i izgovoreno u javnosti da kod velikog broja ljudi samo spominjanje te riječi može izazvati loše raspoloženje.

Masti možete pokušati izgubiti, sakriti i izbjegavati, ali vaše tijelo ih ipak treba. Znate li da masti pomažu kod izolacije naših živčanih stanica, da nas griju, uravnotežuju naše hormone, održavaju kožu i arterije elastičnim, podmazuju zglobove i sastavni su dio svake stanice u našem tijelu?

Ključno pitanje je znati koju vrstu masti naše tijelo treba, koliko ih treba i koja vrsta masti je štetna za nas. Naoružani pravim informacijama, možemo se usredočiti na unošenje više dobrih masti i izbjegavanje loših masti u hrani koju svakodnevno unosimo.

Činjenice o mastima

Zasićene  masti - negativciZasićene masti (one koje nalazimo u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi) nisu bitne za zdravlje. Njihovo je podrijetlo životinjsko (meso, jaja, sir...). Zasićene masti su teže probavljive i sadrže kolesterol. 

• Masti su ‘rezerva energije’ životinja, biljaka i ljudi.

• Idealan odnos masti u tijelu trebao bi biti 19-26 posto težine tijela kod žena i 12-18 posto težine tijela kod muškaraca.

• Postoje dvije različite vrste tjelesne masnoće - smeđa i žuta. Smeđa masnoća je smještena unutar tijela i ‘aktivna’ je, sadrže je mitohondriji koji proizvode toplinu i na taj način troše energiju. Žuta mast se nalazi bliže površini, manje je aktivna i veća je vjerojatnost da će se nagomilavati.

• Prosječan, zdrav unos dobrih masti u prehrani trebao bi biti približno 30-40 g dnevno. Sadržaj masti u hrani koju uzima bogatije, zapadno stanovništvo može biti gotovo četverostruk!

Nezasićene masti - pozitivciNezasićene (tekuće) masti dijele se na mononezasićene, kao što je maslinovo, i polinezasićene, kao što je suncokretovo ulje. Polinezasićene masti dijele se u omega-3 (skuša, haringa, losos, srdele, tuna i laneno ulje) masne kiseline i omega-6 masne kiseline (ulja šafranike, suncokreta i oraha).  

• Većina hrane koja sadrži masti kombinira zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti u različitim količinama. Primjerice, sadržaj masti u maslacu je 100 posto, od čega je 60 posto zasićenih, 30 posto mononezasićenih i 10 posto polinezasićenih, u usporedbi sa sjemenkama suncokreta, koje sadrže 73 posto masti, od čega je samo 12 posto zasićeno i 21 posto mononezasićeno, a 67 posto ih je polinezasićeno.

• Vrućina, svjetlo i kisik razaraju esencijalne masne kiseline, pa je najbolje ulja čuvati na tamnim mjestima.

• Esencijalne masti moraju se unositi kroz hranu jer ih naš organizam ne može proizvesti. Esencijalne zdrave masti, omega-3 i omega 6, poznate su i kao esencijalne masne kiseline.

• Težina za težinu, masti daju dvostruko više iskoristive energije nego ugljikohidrati ili bjelančevine. 

27.08.2008. 12:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    florami
    02.09.2008. 13:20
    zgodan naslov, rušenje mitova. a kad smo već kod mitova, treba reći da postoje studije nezavisnih znanstvenika koje opovrgavaju neka temeljna vjerovanja, kao npr. ovdje: zasićene masti negativci, nezasićene masti pozitivci. A još k tome reći da zasićene masti nisu bitne za zdravlje je presmiono. kolesterol je nužan kao i svi drugi elementi u tijelu da sintetizira druge spojeve. opća je zabluda: zasićene masti: bljak, nezasićene masti: daj mi ih sve da budem zdrav. a ako je tako, zašto još uvijek ljudi umiru od tolikih silnih boleština povezanih s našom 'prezdravom' prehranom? nije li vam tu nešto čudno?
  2. avatar
    henrieta
    26.09.2008. 10:20
    ha valjda zato jer e ne hrane zdravo...:) sve je to kontradiktorno, neki kažu med je super, a onda negdje pročitam kako se teško razgrađuje kao i običan šećer, pa baš i nije preporučljiv... mislim da je važno puno skakati, a onda možeš i svašta jesti, organizam će i sam odbijati ultranezdrave stvari, a sve doma pripremljeno ne može biti ultra nezdravo:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh