Ugljikohidrati koje ne treba izbjegavati
Ugljikohidrati su zadnjih godina na udaru nutricionista više nego masti, no ima nekih koje se jednostavno ne smije izbjegavati
Ugljikohidrati su postali neprijatelj linije i zdravlja broj jedan, barem ako se gleda velika većina savjeta o zdravoj prehrani. No, zapravo se radi o neopravdanoj hajci uz premalo informacija, tako da treba jasno razdvojiti one koji su dobri i one koji su loši.
Da, bijelo brašno i namirnice napravljene od njega nisu pretjerano zdravi, kao što su primjerice tjestenina ili pekarski proizvodi, no tu se radi o jednostavnim ugljikohidratima koji daju brz energetski udar, poremete razinu šećera u krvi i jednako tako brzo nestaju, ostavljajući vas ispuhane i gladne.
No, ako uzmemo primjer bijelog krumpira, koji se neopravdano našao u gornjem društvu, možemo prilično pogriješiti jer su u njemu složeni ugljikohidrati, kao uostalom i u integralnim žitaricama, a oni imaju upravo suprotan učinak - polako dižu energiju i dugo je drže, ne remeteći pritom razine šećera u krvi i uz pomoć biljnih vlakana održavaju vas sitim. Bijeli krumpir uz to je odličan izvor vitamina C.
Lošim je proglašen i kukuruz, i opet zbog trpanja u koš dviju stvari koje nisu ni slične - organskog kukuruza i visokofruktoznog kukuruznog sirupa, zloglasnog pojačivača okusa koji vas čini ovisnim. Organski kukuruz nevjerojatno je zdrava cjelovita žitarica, puna vlakana i vitamina C, a njegovi antioksidansi izuzetno su dobri za zdravlje očiju.
Grašak ima više ugljikohidrata i šećera od ostalog povrća, no uz to je prepun fitonutrijenata koji imaju snažno izražena protuupalna svojstva i odličan je za ženski reproduktivni sustav, a pritom i štiti probavni sustav od karcinoma.
Na kraju, u košari sa svim lošim ugljikohidratima nekako su se našle i banane, za koje se sada govori da imaju previše šećera i ugljikohidrata kao i grašak, a tvrdi se i da debljaju. Naravno, ništa od toga nije istina - banane su odličan izvor vitamina B6, kalija, kalcija i magnezija, a imaju i puno vlakana.
Novi komentar