« Znanost
objavljeno prije 2 godine
FESTIVALI

Festival znanosti u TMNT-u

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Život", a zadana tema uvijek se obrađuje sa znanstvenog, edukativnog i kulturološkog stajališta

Dođite!
Dođite! (Arhiva)
Više o

Festival znanosti

,

TMNT

,

Tehnički muzej Nikola Tesla

Pred izazovima smo novog Festivala znanosti koji se opet vraća komunikaciji s publikom uživo. Festival se ove godine održava od 2. do 7. svibnja 2022. u čak 37 gradova širom Hrvatske. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla Festival se odvija u vremenu od 10 do 20 sati. Sva događanja su besplatna.

Protokol svečanog otvorenja Festivala znanosti u Zagrebu biti će u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. 

O DOGAĐANJU:

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Život", a zadana tema uvijek se obrađuje sa znanstvenog, edukativnog i kulturološkog stajališta. Tema „Život" nametnula se kao bitna u pandemijskim vremenima koja su potaknula brojna pitanja, među ostalima o krhkosti života, vrijednostima u životu i kako znanost utječe na život te kako ga može učiniti duljim i boljim.
Uz glavnu temu nudi se tradicionalno i cijeli niz drugih različitih tematskih perspektiva primjerenih trenutku življenja. 

***
Ima li inspirativnije i aktualnije teme od ovogodišnje - ŽIVOT!
Što je život? Kakva mu je definicija? Kako prepoznati život?
Kakav je naš život? Je li to život? Ima li život cijenu?
Kako očuvati živote? Kako omogućiti život? Kako živjeti bolje? 
Ima li života poslije smrti? Ima li života prije smrti?
Kako počinje život? Život na Zemlji...kolikim vrstama je ugrožen život na Zemlji? 
Postoji li izvanzemaljski život?
Koje su građevne opeke života? Što znači da je virus na granici živog i neživog? 
Kako produljiti život? Kako spasiti život?
Životne zajednice ... životne odluke ... životni strahovi.. životne dileme... 
životni izazovi... životna otkrića... ljepota života...
Kako znanost utječe na život? Kako ga čini i mogućim i duljim i boljim?

***
Festival znanosti (FZ) najvažnija je i najsveobuhvatnija manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se obilježava u edukativnim, kulturnim i znanstvenim institucijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i drugim gradovima i mjestima širom Hrvatske... nizom događanja raznolikih sadržaja: predavanja, projekcija, demonstracija pokusa, radionica, tribina, okruglih stolova, predstava itd., namijenjenih popularizaciji znanosti primarno kod mladih (studenata i srednjoškolaca), ali i drugih ciljnih skupina. Sa čak 37 gradova sudionika, ove godine dosegnuli smo rekordan broj lokacija na kojima se odvija program Festivala znanosti. Kada tome dodamo još i brojku od gotovo 2000 sudionika u programu, očigledna je važnost ove dugogodišnje manifestacije popularizacije znanosti za hrvatsku znanost i korisnike.

U Zagrebu se tradicionalno većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, kao i na još 7 različitih lokacija u gradu. Uz to, Festival znanosti u Zagrebu tradicionalno obilježavaju najbrojniji i najopsežniji programski sadržaji. Tako ove godine posjetitelje očekuje 5 izložbi, 47 predavanja, 61 prezentaciju, 97 radionica... U kreiranju sadržaja sudjelovalo je preko 400 sudionika...

FZ je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se FZ znanosti zalaže.

Ciljevi koji se postižu provedbom programa su popularizacija znanosti, učenje i pomoć profesionalnoj orijentaciji. Popularizacija znanosti odvija se na način da se znanost predstavi kao zanimljiv i poticajan izazov, dio svakodnevnog života, zagonetka koju je zanimljivo istraživati, nešto što svi mogu razumjeti i svladati. FZ potiče mlade na nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih znanosti. Korisnici programa su prvenstveno mladi i to učenici osnovnih i srednjih škola te studenti, a pojedini programi namijenjeni su i predškolskom uzrastu. Zanimanje za manifestaciju pokazuju i ostale generacije i profili posjetitelja.

29.04.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh