« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
CEKATE

Otkriven dosad najveći fosil ihtiosaura

Za vrijeme radova na uređenju okoliša u rezervatu prirode Rutland nedaleko od engleskog Leicestera radnici su u veljači 2021. u mulju pronašli fosilizirane ostatke deset metara dugačkog morskog grabežljivca, ihtiosaura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

fosili

,

ihtiosaur

Zaposlenik rezervata prirode Joe Avis isprva je pomislio da su on i kolege otkrili ostatke dinosaura, no nakon daljnjeg iskopavanja uočili su čeljusnu kost.

Tim paleontologa zaključio je da je riječ o ihtiosauru, toplokrvnome morskom grabežljivcu koji je udisao zrak i živio u razdoblju od prije 250 do 90 milijuna godina, a pojedini primjerci mogli su narasti i do 25 metara.

Naziv Ichthyosaurus dolazi od grčkih riječi za ribu i guštera.

BBC će televizijski prilog o ovome značajnom nalazu emitirati u utorak.

Dr. Dean Lomax, paleontolog sa Sveučilišta u Manchesteru rekao je da se radi "o otkriću bez presedana", kako zbog veličine, tako i zbog cjelovitosti fosila.

Istaknuo je da je je riječ o "jednome od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj povijesti".

"Ihtiosaure i ostale morske reptile obično smo pronalazili blizu obale Dorseta ili Yorkshirea gdje je veći dio ostataka bio izložen eroziji stijena. No ovakvo otkriće u kopnenom dijelu vrlo je neobično. Rutland se, naime, nalazi 50 kilometara od obale. Treba istaknuti da je prije 200 milijuna godina razina mora bila puno viša od današnje, a područje na kojemu je otkriven fosil golemoga i dobro očuvanog morskog zmaja nekoć je bio plićak", kazao je Lomax.

Veliki komad gline u kojemu se nalazila glava ihtiosaura pažljivo je iskopan, a težio je gotovo tonu. Radovi na iskapanju bili su dugotrajni i zamršeni, no sada će stručnjaci detaljno analizirati fosilne ostatke.

Uprava rezervata Rutland pokušat će prikupiti dovoljno novca da bi se fosilni ostaci ihtiosaura konzervirali na lokaciji na kojoj je pronađen, a istodobno bi bio dostupan i lokalnoj zajednici i posjetiteljima rezervata.

13.01.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh