Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 17. lipnja

objavljeno prije 12 dana

Mumtaz Mahal, žena vladara Mogulskog carstva šaha Džahana I., 1631. godine umrla je pri porodu njihovog 14. djeteta, Gauhara Beguma. Prije smrti zamolila je supruga da joj izgradi… više »

UPS!

El Nino postaje La Nina?

objavljeno prije 12 dana i 11 sati

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Nina… više »

EU

EU nije spremna za direktivo o krčenja šuma

objavljeno prije 12 dana i 16 sati

Od iduće godine europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palminog ulja morat će dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. lipnja

objavljeno prije 13 dana

Bitkom kod Stoke Fielda u 1487. godine završili su engleski 'Ratovi ruža'. Vođeni između 1455. i 1485. Ratovi ruža su u načelu bili isprekidani građanski rat koji se vodio oko… više »

MOLIM?!

Europa odustaje od zelenih politika?!

objavljeno prije 13 dana i 7 sati

Od kada smo dobili rezultate izbora za Europski parlament, mediji diljem Unije masovno su se raspisali o tome kako će ovaj saziv unazaditi Europski zeleni plan. I moguće da hoće, barem… više »

STRAVA!

Inspekcija odgovorna što se pas zadavio

objavljeno prije 13 dana i 16 sati

Krajem ožujka Hrvatsku je šokirala vijest da poznati splitski psihijatar na skrivenoj lokaciji u Splitu drži i zlostavlja više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa. Početkom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. lipnja

objavljeno prije 14 dana

Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' 1215. godine potpisao je glasoviti dokument Magna Cartu Libertatum. Mir koji je engleski kralj sklopio s papom Inocentom III., prema kojem je Engleska postala… više »

EH, DA...

Ovako bi prikupili milijarde bez ometanja trgovine

objavljeno prije 14 dana i 8 sati

Sve je veći konsenzus o potrebi za nekom vrstom globalnog poreza na bogatstvo, a Brazil, koji će sljedeće godine biti domaćin klimatskog summita COP-a, oduševljeno ga podržava. U… više »

UPS!

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u posljednjih 2000 godina

objavljeno prije 14 dana i 10 sati

Znanstvenici su ranije objavili da je 2023. globalno bila najtoplija godina od početka mjerenja 1850. godine, ali studija u časopisu Nature ukazuje na to da su klimatske promjene uzrokovane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. lipnja

objavljeno prije 15 dana

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. lipnja 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva… više »

HMMM...

Hvatanje i skladištenje ugljika je ključno?

objavljeno prije 15 dana i 16 sati

Najveći zagovornici tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika - uglavnom industrija fosilnih goriva - ističu kako ovdje govorimo o tehnologiji koja može isisati 36 milijardi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. lipnja

objavljeno prije 16 dana

Martin Luther, začetnik reformacije koji je 1517. godine objavio svojih 95 teza, što je za sobom povuklo svađu s papom i ekskomunikaciju iz Katoličke crkve četiri godine kasnije, na… više »

SAVJETI

Humboldtovi pingvini izumiru

objavljeno prije 16 dana i 7 sati

Znanstvenici su prošle godine istražili dva otoka uz čileansku obalu i detektirali 842 parova pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda. Ove godine su pronašli samo jedan… više »

HMMM...

Agrosolari - viša pitanja nego odgovora

objavljeno prije 16 dana i 10 sati

Agrosolari su solarne ploče koje se postavljaju na poljoprivredna zemljišta ili pored usjeva. Sunčevu energiju pretvaraju u struju, koja se zatim koristi u poljoprivrednoj djelatnosti.… više »

COOL

Dabrovi su se vratili... i rade probleme

objavljeno prije 16 dana i 12 sati

Stanovnici uz potok Koprivnica, koji teče kroz sam grad, već neko vrijeme negoduju zbog šteta koje im po vrtovima i dvorištima uzrokuje dabar. Njegova dužina može doseći do… više »

skrolaj na vrh