« Ekosfera
objavljeno prije 5 dana i 22 sata
SAVJETI

Humboldtovi pingvini izumiru

Populacija Humboldtovih pingvina dramatično je pala na području središnje obale Čila, zbog čega su postali jedna od najugroženijih vrsta pingvina,

Problematična situacija...
Problematična situacija... (Arhiva)
Više o

Humboldtovi pingvini

Znanstvenici su prošle godine istražili dva otoka uz čileansku obalu i detektirali 842 parova pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda. Ove godine su pronašli samo jedan par. 

Paulina Arce, veterinarka specijalizirana za pingvine, rekla je kako su se populacije pingvina na svim istraženim otocima smanjile ili ostale iste. 
"To bi moglo dovesti do još drastičnijeg scenarija - izumiranja te vrste", upozorila je. 

Humboldtovi pingvini nastanjeni su na pacifičkoj obali Čilea i Perua. Tako su nazvani jer plivaju u hladnoj Humboldtovoj struji. Teže do pet kilograma te rastu do 70 centimetara. 

Diego Penaloza, predsjednik Safari Conservation Foundationa, rekao je kako su glavna prijetnja pingvinima u divljini onečišćenje, nedovoljan nadzor te ugroženost lokacija za razmnožavanje. Dodatno ih je pogodila i ptičja gripa, raširenija zbog meteorološkog fenomena El Nina. 

Zbog toga je stopa njihovog razmnožavanja pala gotovo na nulu, rekla je Javiera Meza, čelnica odjela za očuvanje bioraznolikosti u nacionalnom uredu za šumarstvo Conaf.

12.06.2024. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh