Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 1 sat i 44 minute

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

COOL

Molekula koja upija stakleničke plinove

objavljeno prije 8 sati i 45 minuta

"Kavez svih kaveza" je način na koji su znanstvenici opisali novu vrstu poroznog materijala, jedinstvenog po svojoj molekularnoj strukturi, koji bi se mogao koristiti za zadržavanje ugljičnog… više »

STVARNO?

Zelena tranzicija pokreće gradove

objavljeno prije 11 sati i 44 minute

"Vrijednosti za koje se ovdje zalažemo pobijedit će kad tad" zaključio je gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević na panelu o Urbanim strategijama za klimatsku… više »

OSVRT

Počela je (r)evolucija mesa!

objavljeno prije 12 sati i 46 minuta

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful Place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održali su promociju vodiča „(R)evolucija mesa". Vodič su… više »

COOL

Evolucijski ples vodenih muha za očuvanje voda

objavljeno prije 17 sati i 45 minuta

Iako maleni, kukci imaju golemu važnost za dobrobit našeg planeta. Oni oprašuju biljke, recikliraju hranjive tvari i čine okosnicu mnogih hranidbenih lanaca, bitnih za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. svibnja

objavljeno prije 1 dan i 1 sat

Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion. Jedno kratko vrijeme… više »

UPS!

Što radi toplinske udare u Kini?

objavljeno prije 1 dan i 17 sati

Tim oceanografa i planetarnih znanstvenika na Sveučilištu Ocean u Kini, radeći s nekoliko kolega iz SAD-a i jednim iz Njemačke, otkrio je putem računalnog modeliranja da bi nedavni… više »

Dogodilo se na današnji dan – 10. svibnja

objavljeno prije 2 dana i 1 sat

Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, na današnji je dan 1497. krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime. On je, za razliku od Kolumba, bio uvjeren… više »

SPAŠENI!

25 pasa i majmuna spašeno od jezivih pokusa!

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Talijanska organizacija LAV (Lega Anti Vivisezione), članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) čija je članica i udruga Prijatelji životinja, izvijestila je da se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. svibnja

objavljeno prije 3 dana i 1 sat

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502., Kolumbo se otisnuo na četvrto i… više »

GROZNO

Okrutnost prema konjima blizu Zagreba

objavljeno prije 3 dana i 17 sati

Udaranje konja bičem, ožiljci na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala, samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili aktivisti udruge Prijatelji životinja na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. svibnja

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Francuski kemičar Antoine Lavoisier 1794. godine, u jednom je danu proglažen izdajnikom, osuđen i poguljen na giljotini. Lavoisiera smatraju osnivačem moderne kemije koji je… više »

UPS

Jaz u planovima za skladištenje CO2

objavljeno prije 4 dana i 14 sati

Ako se nacionalni planovi za uklanjanje CO2 iz atmosfere u potpunosti ispune i prema trenutno postojećim planovima, to i dalje neće biti dovoljno za ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5… više »

SAVJETI

Svjetski dan kretanja je u petak...

objavljeno prije 4 dana i 17 sati

U petak, 10. svibnja obilježava se Svjetski dan kretanja. To je dan kojeg je 2002. godine proglasila Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem promicanja važnosti fizičke aktivnosti za zdrav… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. svibnja

objavljeno prije 5 dana i 1 sat

Francuska heroina Ivana Orleanska 1429. godine postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom 'Stogodišnjem ratu'. Razbijanje opsade… više »

skrolaj na vrh