« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
STVARNO?

Zelena tranzicija pokreće gradove

Drugi dan konferencije Zelena tranzicija pokreće europske gradove, 10. svibnja, posvećen je ulozi gradova u zelenoj tranziciji i njihovu ključnom doprinosu u postizanju klimatske neutralnosti.

(Arhiva)
Više o

zelena tranzicija

"Vrijednosti za koje se ovdje zalažemo pobijedit će kad tad" zaključio je gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević na panelu o Urbanim strategijama za klimatsku otpornost i integraciju obnovljivih izvora energije na konferenciji  Zelena tranzicija pokreće europske gradove. Kako se urbanizacija širi, tako se urbana energetska infrastruktura suočava s izazovima koje donosi klimatska kriza. Ovaj dan istražuje načine na koje gradovi mogu postati predvodnici u energetskoj tranziciji, pružajući inovativne strategije i primjere dobre prakse za ostvarenje održive budućnosti.

Na panelu su osim zagrebačkog gradonačelnika sudjelovali gradonačelnik Varšave, zamjenica gradonačelnika Budimpešte i Ana Lisa Boni zamjenica gradonačelnika Bologne.

Rješenja za otpad

Panelisti su iznosili brojne sličnosti u prigovorima prema progresivnim upravama brojnih europskih gradova od kojih su možda najzanimljiviji oni vezani za otpad i rješenja njegova odlaganja, zatim promet te učestalost košnje livada. Među problemima najilustrativniji su oni vezani za energetsku obnovu zgrada, ugradnju liftova, postavljanja solarnih panela i slično. Zanimljivo je da poteškoće u obnovi zgrada primarno otežavaju propisi o broju suglasnih stanara i birokracija, a ne financijska sredstva potrebna za njihovu obnovu.

Komentiralo se i odnose s medijima, pri čemu je kazano da osim dezinformacija i automatskih botova problem predstavlja i uvijek suprotno uokviravanje informacije. Pritom se informacija žrtvuje za potrebe klikova i senzacionalizma, smatraju gradonačelnici. Iako nisu eksplicirali, pretpostavimo da se time htjelo reći da se ne vodi se računa o izvornom kontekstu informacije i dosljednosti izvještavanja. Kao primjer zagrebački gradonačelnik naveo je primjer putovanja pri čemu se gradonačelnicima istovremeno prigovara da previše putuju pa nisu na licu mjesta uvijek novih kriza, ili premalo putuju pa nisu dovoljno međunarodno relevantni.

Drugi panel ticao se europskog Zelenog plana u kontekstu europskih parlamentarnih izbora. Gostovali su Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine iz redova SDP-a, Veronica Manfredi iz organizacija Zero Pollution and Green Cities koja djeluje pri Europskoj komisiji, Mirjana Matešić - direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i veleposlanica klimatskog pakta za Hrvatsku te Miljenka Kuhar, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i nacionalna koordinatorica za Europski klimatski pakt.

Zeleni plan

Klisović je otvorio panel istaknuvši da je i sam u kampanji za ove izbore te nastavio objasnivši kako njima vlada populizam. Upozorio je da populisti trenutno propituju Zeleni plan argumentima da to ograničava konkurentnost europskih poduzetnika, kao i upozorenjima da klimatske promjene vuku i migracije, ali u kontekstu njihovih ograničenja. Klisović smatra da je lakše "spriječiti nego liječiti" te da treba djelovati ako da se klimatske promjene ublaže tamo gdje su utjecaji najjači, a to su istovremeno mjesta odakle dolazi najveći broj migranata.

Smatra da populisti u ljudima grade strah od promjena ekonomije, Zelenog plana i migranata i da na temelju uspješne izgradnje straha osvajaju simpatije naroda. Njegova agenda je da je Zeleni plan EU naše rješenje za izazove vremena u kojem se nalazimo. Dodaje da on smatra kako Zeleni plan treba odražavati ravnotežu između ekologije, ekonomije i socijalne pravde. Naglašava i važnost Zelenog plana za zdravlje. Smatra da će Zeleni plan stvoriti nova radna mjesta i izgraditi stabilnu ekonomiju. Umjesto uokviravanja straha i zabrana, ljudima trebamo komunicirati da će ove promjene nositi manje račune za energiju i čak i nove prihode od prodaje struje koju sami proizvedu drugima. "Kada jednom donesemo odluku nećemo je promijeniti. Nema natrag", zaključio je Klisović.

11.05.2024. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh