« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
SLANO

Slane grickalice koje možemo jesti

Najpopularnije slane grickalice su istovremeno vrlo kalorične, masne i nezdrave te ih se ne bi trebalo često jest

Još kad su pečeni... mmmmljac!!
Još kad su pečeni... mmmmljac!! (Arhiva)
Više o

slane grickalice

Slane grickalice popularan su međuobrok u kojem mnogi uživaju. Nude hrskavost i ukusan okus kojemu je teško odoljeti. Međutim, najpopularnije slane grickalice su istovremeno vrlo kalorične, masne i nezdrave te ih se ne bi trebalo često jesti. Dobra vijest je da postoje zdrave alternative u kojima možemo uživati i koje će zadovoljiti potrebe za međuobrokom.

Čips od povrća - u usporedbi s tradicionalnim čipsom, čips od povrća često ima manje kalorija, što ga čini lakšim međuobrokom koji može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija kada pokušavate izgubiti težinu. Ovakva vrsta čipsa najčešće se radi od povrća poput mrkve, kelja ili cikle, što znači da zadržava nešto vitamina, minerala i antioksidansa koji se nalaze u povrću. "Čips od povrća, napravljen od lisnatog ili korjenastog povrća poput kelja, špinata, mrkve i tikvica, obično se suši, peče ili prži 'na zraku', što znači bez dodanih ulja, soli ili maslaca. To ga čini niskokaloričnom opcijom za grickanje, a nudi dodatne hranjive tvari i vitamine", ističe dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati.

Čips od slatkog krumpira - čips od slatkog krumpira pametna je slana opcija za grickanje i može se začiniti biljem, začinima ili morskom soli za dodatni okus, bez dodavanja prekomjernih kalorija ili nezdravih sastojaka. Slatki krumpir je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su važna za poticanje osjećaja sitosti i pomoć u probavi. Ovisno o načinu pripreme, čips od slatkog krumpira može sadržavati manje masnoće od tradicionalnog čipsa. Pečenje ili prženje čipsa od slatkog krumpira s minimalnom količinom ulja može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti. "Čips od slatkog krumpira može biti hranjiva alternativa običnom čipsu i može pomoći u mršavljenju", tvrdi Nanavati. Dodaje da je "slatki krumpir bogat vlaknima i ugljikohidratima, što vam može pomoći da dulje ostanete siti i može smanjiti ukupnu potrošnju kalorija", prenosi She Finds.

Kokice pripremljene bez soli ili maslaca - kokice su cjelovite žitarice, što znači da su bogate dijetalnim vlaknima. Vlakna pomažu da se duže osjećate siti, smanjujući želju za grickanjem nezdrave hrane. Bez dodanog maslaca ili ulja, kokice pržene na zraku opcija su za međuobrok s malo masnoće, što ih čini prikladnima za one koji žele smanjiti unos masti. "Ova grickalica je odličan način da pojedete slanu hranu a ne narušite svoju dijetu. Kokice su cjelovita žitarica, što znači da su bogate vlaknima. Vlakna pomažu probavi i održavaju osjećaj sitosti, eliminirajući iskušenje da se prejedate. Predstavljaju niskokaloričan obrok ako nisu napravljene uz puno soli i ulja", ističe nutricionistica Helen Bell.

Pečeni slanutak - pečeni slanutak sadrži proteine i vlakna te pomaže da se dulje osjećate sitima i zadovoljnima, pritom smanjujući žudnju za nezdravim grickalicama. Hrskava tekstura i pikantan okus, koje slanutak dobije dodavanjem određenih začina, čine ga zadovoljavajućom alternativom visokokaloričnim grickalicama poput čipsa ili krekera. Uz to, slanutak nema puno kalorija i masti, a bogat je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa. "Pečeni slanutak bogat je vlaknima i proteinima, a ima malo kalorija. Velike količine vlakna i proteina u prehrani mogu pomoći da ostanete siti tijekom dana i spriječiti vas u prejedanju. To s vremenom može spriječiti debljanje", ističe dijetetičar Jesse Feder.

Slani orasi - orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima koji pridonose povećanom osjećaju sitosti. Međutim, važno je kontrolirati koliko orašastih plodova jedemo jer mogu biti vrlo kalorični, prenosi She Finds. Nutricionistica Mary Sabat objašnjava da su slani orašasti plodovi jedan od najboljih izbora za zasitan i zdrav međuobrok. "Orasi su prepuni zdravih masnoća, proteina, vlakana i raznih esencijalnih nutrijenata. Mogu pružiti osjećaj sitosti i pomoći u kontroli gladi", ističe Sabat.

Dakle, napravite nešto od toga prije Eurosonga ;)

11.05.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh