Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 10. rujna

objavljeno prije 1 sat i 18 minuta

Simon Bolivar, vojskovođa i državnik, 10. rujna 1823. izabran je za predsjednika Perua. Taj borac za nezavisnost u trogodišnjem ratu za oslobođenje Južne Amerike prešao je Ande,… više »

STVARNO?

Rast solara u Poljskoj i Mađarskoj

objavljeno prije 17 sati i 27 minuta

Proizvodnja električne energije iz solarnih farmi raste brže u srednjoistočnoj Europi nego u drugim dijelovima Europe, uvelike premašujući stope rasta zabilježene u bogatijim i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. rujna

objavljeno prije 1 dan i 1 sat

Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u… više »

SAVJETI

Kakve bi još baterije mogle doći u obzir?

objavljeno prije 1 dan i 16 sati

Punive baterije su jedna od ključnih tehnologija za smanjenje antropogenih emisija stakleničkih plinova. Omogućuju skladištenje električne energije kako bi se povećala fleksibilnost… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. rujna

objavljeno prije 2 dana i 1 sat

Iako se smatra prvim čovjekom koji je oplovio svijet, slavni moreplovac Ferdinand Magellan ipak nije bio te sreće. Krenuvši na put 1520. oplovio je veći dio Zemlje a najveća zasluga mu… više »

POTRAGA

Post-litij baterije - koje i kakve?

objavljeno prije 2 dana i 9 sati

Litij-ionske baterije trenutno imaju dominantan tržišni udio u punivim baterijama, tehnologiji ključnoj za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Međutim, zabrinutost u pogledu… više »

HMMM...

Ljeto 2024. najtoplije na sjevernoj hemisferi

objavljeno prije 2 dana i 12 sati

Prosječna globalna temperatura za ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) 2024. bila je najviša zabilježena, s 0,69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. rujna

objavljeno prije 3 dana i 1 sat

Majanski kalendar jedan je od najspominjanijih načina mjerenja vremena u zadnjih nekoliko godina, jer je prema dosadašnjim tumačenjima kraj tog kalendara 21.12. 2012., kada se trebalo… više »

ZEGEVEGE

Počeo je 16. ZeGeVege festival

objavljeno prije 3 dana i 11 sati

ZeGeVege festival, najveći festival veganske prehrane i održivog življenja u ovom dijelu Europe, trenutačno se održava na Europskom trgu u Zagrebu. Trodnevni ZeGeVege festival započeo je… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. rujna

objavljeno prije 4 dana i 1 sat

Poznati brod Mayflower isplovio je iz engleske luke na današnji dan 1620. Brod je prevozio Pilgrime, engleske separatiste, iz Engleske do mjesta Plymouth u SAD-u. Brod je inače trebao… više »

ZEGEVEGE

Od petka do nedjelje Veganmanija za sve na Europskom trgu

objavljeno prije 4 dana i 14 sati

Sve je spremno za 16. ZeGeVege festival održivog življenja u organizaciji udruge Prijatelji životinja koji će prvi put trajati tri dana! Od 6. do 8. rujna 2024., od 9 do 21 sat, 60 izlagača i… više »

5. RUJNA

Dogodilo se na današnji dan - 5. rujna

objavljeno prije 5 dana i 1 sat

Nacionalna asocijacija profesionalnih bejzbolskih liga formirana je 1901. kao krovna organizacija manjih liga. Na današnji dan potpisan je ugovor između većih i manjih liga; njime se… više »

EKOTLON

Ekotlon na Bundeku

objavljeno prije 5 dana i 17 sati

Ekološke krize postale su naša svakodnevica, pa moramo poduzimati konkretne korake kako bismo očuvali naš planet za buduće generacije. Zbog toga će 14. rujna zagrebački… više »

BRAVO

Pošumljavanje je ključna riječ...

objavljeno prije 6 dana i 14 sati

Jučer je krenula velika akcija Radenske Adriatic i projekta O2 "Dobre stvari padaju s neba", koja je dio platforme Srcem za sutra i kojoj je cilj pošumljavanje što veće… više »

NAPOKON

Napokon se sadi više kulutra

objavljeno prije 6 dana i 16 sati

Izvješće DZS-a o ranim procjenama proizvodnje za najvažnije usjeve pokazuje da je pšenice zasijano na 140 tisuća hektara, a očekuje se urod od šest tona po hektaru. Osim… više »

skrolaj na vrh