« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 7 mjeseci i 4 dana

Dogodilo se na današnji dan - 28. kolovoza

Fotografiran prvi tornado, otvorena prva dostavna služba, Martin Luther King održao poznati govor

Dogodilo se na današnji dan 28. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 28. kolovoza (Arhiva)
Više o

Martin Luther King

,

dogodilo se na današnji dan

,

Goethe rođendan

,

Bob Beamon rođendan

,

Jason Priestley rođendan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

28. kolovoza

,

rođeni 28. kolovoza

Nakon što je patentiran fotoaparat, prirodne pojave postale su jedna od omiljenih tema prvih kroničara svog doba na olovnim pločama. Vesterni su opjevali likove koji obavijeni dimom baruta i s crnom krpom preko glave bilježe povijest obitelji i svijeta oko sebe, i najčešće nešto pođe po krivu prvi put. No, neki su se vrlo brzo izvještili u novoj umjetnosti, tako da je već 1884. napravljena prva fotografija tornada. Kada se zamisle uvjeti i vrijeme potrebno da se takva fotografija napravi, može se samo skinuti kapa snimatelju.

Dostava od vrata do vrata već je toliko uobičajena da je jedina dilema kome povjeriti takav zadatak, paru Äčudnih likova na biciklima, otkačenom tipu na skuteru ili korporativno utegnutom mladcu u kombiju. Prvi takav servis danas slavi 103 godine, jer je 1907. United Parcel Service (UPS), legenda sa smeđim kamionima i momcima u kratkim hlačicama počeo s radom.

I have a dream .... možda je jedna od najpoznatijih rečenica u ljudskoj povijesti, odmah do omiljenih citata iz Biblije. Pripada, naravno, velečasnom Martinu Lutheru Kingu mlađem i predstavlja dio povijesnog govora pred washingtonskim Lincoln Memorialom i stotinama tisuća okupljenih aktivista za prava obojenih.

AIDS je jedna od onih stvari koje vam uvijek mogu utjerati strah u kosti i čini se kao da je oduvijek s nama. Ipak, opaka je bolest bojažljivo najavljena tek 1981. godine, kada je američki Centar za kontrolu bolesti objavio da se pojavnost pneumocistitisa i Kaposijevog sarkoma kod gay muškaraca raširila do mjere kada je potrebno javnost obavijestiti o tome.

Saddam Hussein bio je vjeran saveznik SAD-a praktički od svog dolaska na vlast vojnim udarom, a neki izvori tvrde i daleko prije, uplećući CIA-u u priÄču. Što god od toga bilo istina, Saddam je na kratkom lancu držao najveću prijetnju SAD-u i Izraelu, Iran, tijekom desetogodišnjeg rata na obalama Eufrata. No, kao i svaki diktatora tog tipa, i Saddam se osjetio većim od života, pa je na današnji dan Kuvajt proglasio 19. iračkom provincijom. Epilog tog ne pretjerano inteligentnog poteza završio je s dva rata, potpunom devastacijom Iraka i milijardama dolara u džepovima vlasnika privatnih vojski i prijateljskih tvrtki američke vlade koje obnavljaju ono što je vojska SAD-a razorila.

Što se tiče poznatih rođenih na današnji dan, vrijedi spomenuti njemačkog pjesnika Johana Wolfganga von Goethea, dugogodišnjeg svjetskog rekordera u skoku udalj Boba Beamona i idola tinejdžerica, glumca Jasona Priestleya.

28.08.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.08.2021. 08:33
    Jason priestley sretan rodendan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh