Svijet nema prethodne stranice
ZEGEVEGE

Zanimljivi sugovornici na ZeGeVege festivalu

objavljeno prije 7 sati i 1 minutu

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju 6., 7. i 8. rujna 2024., kada će zagrebački Europski trg zašareniti i i zamirisati razni izlagači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana… više »

HMMM...

Sava se zabrinjavajuće grije...

objavljeno prije 13 sati i 14 minuta

Za razdoblje od 1948. do 2020. minimalna temperatura Save u Zagrebu iznosila je 2.29 Celzijeva stupnja, srednja 12.11 stupnjeva, a maksimalna 24.2 stupnja. Međutim, porast postaje uočljiv kad… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. kolovoza

objavljeno prije 21 sat

Nakon što je patentiran fotoaparat, prirodne pojave postale su jedna od omiljenih tema prvih kroničara svog doba na olovnim pločama. Vesterni su opjevali likove koji obavijeni dimom… više »

NAPOKON

FAO se brine za Gazu

objavljeno prije 1 dan i 13 sati

Desetomjesečni sukob u Palestini "izazvao je kolaps lokalne proizvodnje hrane i lanaca vrijednosti poljoprivredno-prehrambene industrije, pridonoseći brzom pogoršanju sigurnosti hrane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. kolovoza

objavljeno prije 1 dan i 21 sat

Francuska revolucija počela je u krvi, kotrljale su se glave, revolucija je jela svoju djecu, no pad Bastille je svejedno jedno od općih mjesta u povijesti čovječanstva. Na današnji… više »

ZANIMLJIVO

Hoćemo li koristiti baterije na slanu vodu?

objavljeno prije 2 dana i 4 sata

Baterije na slanu vodu predstavljaju inovativan i ekološki prihvatljiv pristup pohrani energije, koji ima potencijal da transformira način na koji skladištimo i koristimo… više »

MEĐUNARODNI DAN

Danas je Međunarodni dan pasa

objavljeno prije 2 dana i 7 sati

Međunarodni dan pasa, koji se obilježava 26. kolovoza, poseban je dan posvećen najboljim prijateljima čovjeka. Ovaj dan slavi pse svih pasmina, veličina i dobi, prepoznajući njihovu važnu… više »

EH, DA...

Što nas muči kad su u pitanju klimatske promjene?

objavljeno prije 2 dana i 9 sati

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočava u 21. stoljeću. Znanstvenici i stručnjaci diljem svijeta već desetljećima upozoravaju na ozbiljne posljedice… više »

HMMM...

Tko je krivično odgovoran za klimatske promjene?

objavljeno prije 2 dana i 13 sati

Međunarodni sud pravde utvrdit će do kraja iduće godine pravnu odgovornost država iz Pariškog sporazuma. Ujedinjeni narodi zatražili su prošle godine savjetodavno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. kolovoza

objavljeno prije 2 dana i 21 sat

Rimsko se Carstvo prostiralo duž obala Mediterana, kao najmoćnija sila tadašnjeg zapadnog svijeta. No, jednom od careva ni to nije bilo dovoljno, pa je krenuo u pokoravanje kontinenta.… više »

DA?

Plinovi koji zagrijavaju klimu se krijumčare u Europu

objavljeno prije 3 dana i 5 sati

Plinovi su hidrofluorougljici (HFC), niz kemikalija koje se uglavnom koriste za hlađenje u industriji i maloprodaji, koje ne oštećuju ozonski omotač kao druga zabranjena rashladna… više »

NAPOKON

Napokon pametna uredba

objavljeno prije 3 dana i 8 sati

"Uredba postavlja pravno obvezujuće ciljeve za obnovu različitih vrsta ekosustava, uključujući kopnene, morske, slatkovodne i urbane sredine. Ova inicijativa je ključna u borbi protiv… više »

TREBA!

Brojne tužbe zbog nafte

objavljeno prije 3 dana i 13 sati

Dok se planet i dalje zagrijava, prosvjedi protiv fosilnih goriva posljednju se dekadu prelijevaju s ulica u sudnice. Od 2017. godine, diljem svijeta, podneseno je 2341 tužbi protiv raznih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. kolovoza

objavljeno prije 3 dana i 21 sat

Doba renesanse označilo je i malo veće slobode u razvoju znanosti i istraživanju svijeta oko nas, no i dalje su ostale neke granice koje je bilo prilično teško prijeći. Galileo Galilei… više »

E PA STVARNO...

Kaspijskom jezeru prijeti ekološka katastrofa

objavljeno prije 4 dana i 2 sata

Kaspijsko jezero, najveće na svijetu, nalazi se između Azerbajdžana i Kazahstana, okruženo Rusijom na sjeveru i Iranom i Turkmenistanom na jugu. Razina vode u Kaspijskom jezeru, koja jako… više »

skrolaj na vrh