« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 sata i 35 minuta
SAVJETI

Naizgled zdrava hrana koja nas deblja

Često nas marketinški trikovi i polovične informacije navode na pogrešne odluke, a hrana koju smatramo zdravom može biti skriveni uzrok nakupljanja kilograma

Zanimljivo je to...
Zanimljivo je to... (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

jogurt

,

voćni sok

,

energetske pločice

,

smoothie

U današnje vrijeme, kada je zdrav način života postao prioritet mnogima, sve se više obraća pažnja na prehranu. Međutim, nije sva hrana koja se reklamira kao "zdrava" uistinu korisna za našu liniju. Često nas marketinški trikovi i polovične informacije navode na pogrešne odluke, a hrana koju smatramo zdravom može biti skriveni uzrok nakupljanja kilograma.

1. Smoothiji i voćni sokovi

Mnogi vjeruju da su smoothiji i voćni sokovi idealan način da započnu dan ili se osvježe nakon vježbanja. Iako su puni vitamina i minerala, često sadrže velike količine šećera. Čak i ako je šećer prirodan, poput fruktoze iz voća, u prekomjernim količinama može dovesti do debljanja. Još je problematičnija situacija s gotovim smoothijima i sokovima iz trgovine koji mogu sadržavati dodani šećer i konzervanse.

2. Jogurti s okusima

Prirodni jogurt može biti odličan izvor proteina i probiotika, ali kada mu se dodaju okusi, voće i zaslađivači, pretvara se u pravu kalorijsku bombu. Jogurti s okusima često sadrže velike količine šećera, a porcija može imati više kalorija nego što biste očekivali. Bolja opcija je birati obični jogurt i sami dodati svježe voće ili malo meda.

3. Integralne žitarice

Žitarice koje se reklamiraju kao "cjelovite" često se smatraju zdravom alternativom rafiniranim proizvodima. Međutim, mnoge integralne žitarice, posebice one u obliku gotovih doručaka, sadrže dodatne šećere i nezdrave masnoće. Također, zbog visokog udjela ugljikohidrata, mogu potaknuti nagli skok šećera u krvi, što dovodi do osjećaja gladi ubrzo nakon konzumacije.

4. Energetske pločice

Energetske pločice se često promoviraju kao zdrava užina ili dodatak nakon vježbanja. Iako sadrže proteine i vlakna, mnoge vrste sadrže i visoke količine šećera i kalorija. Osim toga, procesuirani sastojci koji se često nalaze u ovim pločicama mogu smanjiti njihovu nutritivnu vrijednost.

5. Salate s dodacima

Salata je često prva asocijacija na zdravu prehranu, no salate koje se mogu naći u restoranima ili fast foodovima često dolaze s visokokaloričnim dodacima poput sira, prženih komadića piletine i kremastih dresinga. Takve salate mogu sadržavati više kalorija nego neki burgeri, čime gube svoju zdravu prednost.

Zaključno, ključno je uvijek čitati deklaracije proizvoda i biti svjestan sastojaka koje unosimo. Hrana koja se čini zdravom na prvi pogled može sakriti mnoge zamke, a umjerenost i informiranost najbolji su put prema očuvanju zdravlja i linije.

28.08.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh