« Život
objavljeno prije 2 sata i 22 minute
EH, DA...

Znate li kada najviše starimo?

Snyder i njegovi kolege istraživali su biologiju starenja kako bi bolje razumjeli koje se točno promjene događaju i na koji način

Samo se probudite jedno jutro i...
Samo se probudite jedno jutro i... (Arhiva)
Više o

starenje

,

šezdesete

,

četrdesete

Znanstvenici su otkrili da ljudi najviše ostare u dva navrata: prvi u prosjeku dolazi s 44 godine, a drugi sa 60.

"Ne mijenjamo se samo postupno. Ima perioda kada dolazi do drastičnih promjena. Ispostavilo se da se to događa sredinom 40-ih godina, a zatim u ranim 60-ima", kazao je genetičar Michael Snyder sa Sveučilišta Stanford u SAD-u, prenosi Science Alert.

Snyder i njegovi kolege istraživali su biologiju starenja kako bi bolje razumjeli koje se točno promjene događaju i na koji način. Pratili su skupinu od 108 odraslih, koji su tijekom nekoliko godina svakih nekoliko mjeseci donirali biološke uzorke. Svaki sudionik je tijekom 626 dana prosječno predao 47 uzoraka. 

Primijetili su da kod nekih stanja, poput Alzheimerove i kardiovaskularnih bolesti, rizik ne raste postupno s vremenom, već naglo eskalira nakon određene dobi. Stoga su odlučili pobliže proučiti biomarkere starenja kako bi vidjeli mogu li identificirati povezane procese. 

Pritom su analizirali različite vrste molekula, uključujući RNA, proteine, lipide i taksone mikrobioma crijeva, kože, nosa i usne šupljine. Znanstvenici su nakon analize primijetili da u ljudskom tijelu tijekom dvije životne faze dolazi do značajne promjene u količini različitih vrsta molekula. 

Promjena u otprilike 81 posto proučavanih molekula

Tijekom jedne ili obje faze promijenilo se otprilike 81 posto proučavanih molekula. Promjene su dosegle vrhunac sredinom 40-ih, a zatim ponovno početkom 60-ih godina. 

Tijekom vrhunca u 40-ima zabilježene su promjene u molekulama vezanim uz metabolizam lipida, kofeina i alkohola, kao i kardiovaskularne bolesti te disfunkcije kože i mišića. Vrhunac ranih 60-ih bio je povezan s metabolizmom ugljikohidrata i kofeina, kardiovaskularnim bolestima, kožom i mišićima, imunološkom regulacijom i radom bubrega. 

Kod žena prvi vrhunac sredinom 40-ih obično dolazi kada krenu u menopauzu ili perimenopauzu, s tim da znanstvenici smatraju da proces menopauze nije glavni uzročni faktor s obzirom na to da su i muškarci u istome razdoblju prolazili kroz značajne molekularne promjene. 

16.08.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh