Ekosfera
Globalno zatopljenje
Nisu krivi, ali

Globalno zatopljenje skupo će koštati siromašne

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Ako se 2050. planet zagrije za dva Celzijeva stupnja, troškovi prilagodbe za zemlje u razvoju iznosit će 75 do 100 milijardi dolara na godinu, ističe se u najnovijem izvješću… više »

Ekološki osviješteno i moderno

"Zelene" pelene osvajaju svijet

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

 „Moja supruga Kim otkrila je pelene na sajmu u Australiji. Toliko nam se svidjela ideja da smo ju odlučili predstaviti i u inozemstvu", rekao je John Graham-Nye o Gpelenama,… više »

AUSTRALIJA

Urušio se još jedan od 'dvanaest apostola'

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Još jedna iz skupine vapnenačkih stijena popularno nazvanih 'dvanaest apostola', koje se izdižu iz mora uz australsku južnu obalu i čine krajolik koji privlači tisuće turista i… više »

PALAU

Otvara se prvi svjetski rezervat za morske pse

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Predsjednik pacifičke otočke države Palau Johnson Toribiong na sjednici UN-a u New Yorku izjavio je kako planira otvoriti prvi rezervat za morske pse u svijetu. Palau čini 241 otok, samo… više »

akcija

Facebook čuva gorile u Ugandi

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Mužjaku ugrožene vrste planinskih gorila imena Muhozi otvoren je profil na Facebooku u sklopu programa za prikupljanje donacija za očuvanje te vrste, koji je pokrenula ugandska uprava za… više »

Potrošnja pod kontrolom

Osijek pokreće program energetske učinkovitosti

objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Predstavnica UNDP-a Dunja Fadljević rekla je kako projekt predviđa registar svih zgrada u vlasništvu grada ili za koje građ plaća potrošnju energenata te osnutak informacijskog… više »

Priroda

"Održivost krškog razvoja" na Plitvicama

objavljeno prije 15 godina

U ime organizatora Centra za krš iz Gospića skup je otvorio i sudionike pozdravio predsjednik Znanstvenag odbora prof. dr. Ognjen Bonacci, član Upravnog vijeća Centra za krš i… više »

pametna inicijativa

Traži se zakonska zabrana plastičnih vrećica!

objavljeno prije 15 godina

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet,… više »

obnovljivi izvori energije

Elektrana pretvara gnojivo u struju

objavljeno prije 15 godina

Elektrane poput one koju je Farm Power sagradio u Rexvilleu rješavaju čak dva problema vezana uz okoliš. Kao prvo, voda se čuva od velikih količina gnojiva proizvedenih na… više »

Smanjenje uporabe fosilnih goriva

Emisije stakleničkih plinova u padu zbog recesije

objavljeno prije 15 godina

Pad emisije CO2 2008. najviši je u zadnjih 40 godina, viši nego u krizi 1981., po dijelu izvješća koje bi IEA trebala objaviti u studenome, prenosi Financial Times. "To… više »

Samo organsko

Uriniranje po sadnicama povrća pospješuje njegov rast

objavljeno prije 15 godina

Prema novoj studiji, uzgajivači mogu obogatiti tlo, a time i poboljšati rast te kvalitetu plodova upotrabljavajući vlastitu mokraću. Naime, znanstvenici su otkrili neobičan način na… više »

MAN AND BIOSPHERE

Osniva se rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

objavljeno prije 15 godina

Ministarstvo culture danas je priopćilo kako su hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i madžarski ministar okoliša i voda Imre Szabo, potpisali izjavu o uspostavi… više »

Noćna mora na pomolu

Zbog klimatskih promjena mogli bi ostati bez pive!?

objavljeno prije 15 godina

Poplave, podizanje razine mora, glad, masovne migracije, toplinski udari, samo su neke od dokumentiranih pojava kojeg dokazuju promjene u klimi i globalno zatopljenje. Unatoč tome, odgovorni… više »

zlato, srebro, bakar

Stari mobiteli vrijede 15 tisuća dolara po toni

objavljeno prije 15 godina

Tona starih mobitela sadrži metale u vrijednosti 15.000 dolara i svijetu trebaju bolji zakoni kako bi se uspješno uhvatio u koštac s problemom sve većih količina elektroničkog… više »

ekološki kriminal

Mafija zarađuje "spremanjem" radioaktivnog otpada na morsko dno

objavljeno prije 15 godina

Sakupljanje i obrada smeća mogu biti vrlo unosni poslovi. To je davno nanjušila talijanska mafija, a sad je odlučila i proširiti opseg djelovanja pronašavši novi… više »

skrolaj na vrh