« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Smanjenje uporabe fosilnih goriva

Emisije stakleničkih plinova u padu zbog recesije

Emisije plinova s učinkom staklenika u padu su zbog krize, što je prilika da se gospodarski rast prestane temeljiti na iskorištavanju fosilnih goriva, stoji u izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA).

(Arhiva)
Više o

recesija

,

staklenički plinovi

,

fosilna goriva

Pad emisije CO2 2008. najviši je u zadnjih 40 godina, viši nego u krizi 1981., po dijelu izvješća koje bi IEA trebala objaviti u studenome, prenosi Financial Times.

"To su nove okolnosti jer su promijenjene energetske potrebe i odgođena brojna ulaganja u energetiku utemeljenu na fosilnim gorivima", navodi glavni ekonomist IEA-e Fatih Birol.

"To ima smisla jedino ako se iskoristi jedinstvena prilika i potpiše klimatski sporazum u Kopenhagenu", rekao je Birol, dodavši kako se nada da bi taj sporazum mogao potaknuti na ulaganja u obnovljive izvore energije.

Očekuje se da će na međunarodnoj konferenciji, koja se treba održati u Kopenhagenu od 7. do 18. prosinca, biti donesene važne odluke na svjetskoj razini o klimi nakon 2012., posebice potpisan sporazum koji bi trebao stupiti na snagu nakon isteka prve faze Kyotskog protokola u siječnju 2012. kako bi se ograničilo ispuštanje plinova sa stakleničkim učinkom.

(Hina/Metro-portal)

21.09.2009. 10:44:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh