« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zlato, srebro, bakar

Stari mobiteli vrijede 15 tisuća dolara po toni

Elektronički otpad se pali radi izdvajanja plemenitih metala zbog čega pati okoliš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mobiteli

,

elektronički proizvodi

,

elektronički otpad

,

prodaja metala

,

otkup metala

Tona starih mobitela sadrži metale u vrijednosti 15.000 dolara i svijetu trebaju bolji zakoni kako bi se uspješno uhvatio u koštac s problemom sve većih količina elektroničkog otpada u zemljama u razvoju, objavilo je udruženje koje podupiru Ujedinjeni narodi.

Tona rabljenih mobitela, odnosno njih oko 6.000 komada, sadrži oko 3,5 kilograma srebra, 340 grama zlata, 140 grama paladija i 130 kilograma bakra, objavilo je udruženje StEP-a (Rješavanje problema elektroničkog otpada), kojeg podupiru agencije Ujedinjenih naroda i kompanije poput Microsofta i Nokie.

"Ukupna vrijednost te količine metala po današnjim cijenama premašuje 15.000 dolara", izračunali su u StEP-u.

"Velika količina elektroničke opreme jednostavno završi na odlagalištu" u siromašnim zemljama, upozorio je Ruediger Kuehr, glavni tajnik StEP-a.

"Postupci i mjere kojima se regulira ponovno stavljanje u upotrebu odnosno reciklaža elektroničkih proizvoda trebaju biti standardizirani na međunarodnoj razini kako bi se suzbio i sve ozbiljniji problem nezakonitog i štetnog elektroničkog otpada i iz njega izvukla korist", priopćio je StEP.

Kuehr je kazao da je udruženje StEP sa sjedištem u Bonnu na ovomjesečnom sastanku 15 zemalja prikupilo ideje o boljim načinima odlaganja i reguliranja izvoza.

Velika količina elektroničkog otpada isporučuje se u zemlje u razvoju, zahvaljujući rupama u zakonu koje omogućuju izvoz kompjutera i televizora radi ponovne upotrebe u inozemstvu, rekao je Kuehr u telefonskom razgovoru za Reuters. Međutim, veliki dio toga činio je nezakonito izvezeni otpad.

"Često se elektronički otpad u zemljama u razvoju spaljuje radi izdvajanja metala. To je jeftino i može biti unosno ali sam postupak uključuje emitiranje otrova, uključujući teške metale i dioksine", objavio je StEP.

"Propisna je reciklaža skupa", rekao je Kuehr. Napomenuo je da trenutno u lukama u zapadnoj Africi čeka najmanje 700 kontejnera elektroničkog otpada, što je tek djelić od otprilike 40 do 50 tona odbačene električne i elektroničke opreme koliko je se godišnje nagomila.

Europska unija, primjerice, zabranjuje izvoz elektroničkog otpada u zemlje koje ga ne mogu zbrinuti po europskim standardima.

Bez obzira na to, svijet treba naći načine da omogući siromašnim zemljama da imaju koristi od starih uređaja.

Stručnjaci predlažu uvođenje kaucije kako bi potrošače odvratilo od držanja stare opreme u podrumima i garažama.

Neke zemlje uspijevaju reciklirati, pa tako Peru ponovno stavlja u upotrebu oko 85 posto uvezenih rabljenih kompjutera. Nasuprot tome, u Nigeriji, Pakistanu i Gani 80 posto uređaja uvezenih radi ponovnog korištenja jednostavno završi na smeću.

Procjenjuje se da je samo u Kini oko dva milijuna ljudi uključeno u neformalno skupljanje elektroničkog otpada, njegovo ponovno stavljanje u upotrebu i recikliranje.

"Iako je Kina zabranila uvoz elektroničkog otpada, ta je zemlja još uvijek jedan od najvećih deponija za elektronički otpad iz ostalih zemalja", navodi se u priopćenju StEP-a.

Izvor: Hina

16.09.2009. 17:36:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dragan
    10.01.2012. 19:21
    Poštovanje!

    Pišem iz Istre...
    Prodajem nekoliko starih ispravnih i neispravnih mobitela
    Siemens M 55 bez punjača ispravan
    Vodafone 526 sa punjačem ispravan
    Mororola starija nekorištena sa punjačem ispravna.
    LG preklopni stariji model neispravan zvučnik ostalo u funkciji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh