« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
MAN AND BIOSPHERE

Osniva se rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Javni uvid počinje u listopadu, nakon toga slijedi nominacija, a proglašenje rezervata očekuje se tijekom 2010. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

UNESCO

,

Božo Biškupić

,

Man and biosphere

,

Mura-Drava-Dunav

,

rezervat biosfere

,

Imre Szabo

Ministarstvo culture danas je priopćilo kako su hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i madžarski ministar okoliša i voda Imre Szabo, potpisali izjavu o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u sklopu UNESCO-ova programa "Man and biosphere".

Izjava je potpisana 17. rujna u madžarskome gradu Barču u sklopu zajedničke sjednice hrvatske i madžarske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, Ministarstvo kulture RH provodi mnoge aktivnosti radi očuvanja prirodnih vrijednosti Mure, Drave i Dunava, a zajedničkom izjavom osigurava se okvir za zaštitu cjelovitog ekosustava na teritoriju dviju država.

U pogledu uspostave hrvatsko-madžarskoga prekograničnog rezervata biosfere, određena je bilateralna radna skupina za pripremu nominacije, a pripremljen je i nacrt nominacije za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Hrvatska treba s tim u svezi proglasiti regionalni park Mura-Drava. Najprije će tijekom listopada početi postupak javnog uvida od mjesec dana, a zatim će se predati nominacija za rezervat biosfere, te se očekuje da će biti proglašen 2010. godine.

Rezervat biosfere je reprezentativno ekološko područje s tri osnovne zadaće - očuvanje prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara.

(Hina/Metro-portal)

 

18.09.2009. 16:37:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh