« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Noćna mora na pomolu

Zbog klimatskih promjena mogli bi ostati bez pive!?

Sve veće temperature ugrožavaju usjeve hmelja, tvrde klimatolozi. Hoće li to napokon potaknuti pronalazak rješenja za sve izraženiji problem klimatskih promjena?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

globalno zatopljenje

,

pivo

,

klimatske promjene

,

hmelj

Poplave, podizanje razine mora, glad, masovne migracije, toplinski udari, samo su neke od dokumentiranih pojava kojeg dokazuju promjene u klimi i globalno zatopljenje. Unatoč tome, odgovorni ljudi na čelnim pozicijama i dalje kao da su slijepi i gluhi. No, možda ih činjenica kako klimatske promjene ugrožavaju i usjeve hmelja potakne da se pokrenu i nešto učine. Hoćemo li uskoro ostati bez te dragocjene tekućine, bez tog nektara radosti i veselja - pive?

Tako barem tvrde znanstvenici iz Češkog hidrometeorološkog instituta. Tim je nedavno objavio studiju u kojoj zaključuju da ˝čak i unatoč umjerenom povećanju temperature, usjevi hmelja počeli su stagnirati  i gubiti na kvaliteti.˝ Dodaju kako bi povećano zatopljenje u budućnosti moglo reducirati rast usjeva za 7 do 10 posto.

Ono što bi najviše moglo zabrinuti ljubitelje pive, jest opadanje takozvanog plemenitog hmelja koji se uzgaja u Českom gradu Žatecu, i kojeg koriste nekoliko cijenjenih pivovara. Sadržaj kiseline ˝Alpha˝ kojom se određuje kvaliteta piva i koje mu daje prepoznatljiv okus, vrlo vjerojatno će padati za dodatnih 13 do 32 posto ako se zagrijavanje nastavi, upozoravaju znanstvenici. Studija je pokazala kako je koncentracija tih kiselina pala za 0,06 posto od 1954.

No, to nije prvi put da su klimatolozi izrazili zabrinutost oko utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju piva. 2008. su istraživači s Nacionalnog instituta za vodu i atmosferske prilike s Novog Zelanda upozorili proizvođače piva da povećane temperature mogu štetiti kvaliteti i uzgoju hmelja.

Stoga oprez, jer bi nam se moglo dogoditi da nam u pivnicama uskoro serviraju čaj, ili da jedna boca pive košta pravo bogatstvo.

16.09.2009. 21:33:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh