« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obnovljivi izvori energije

Elektrana pretvara gnojivo u struju

Iz Washingtona stiže novitet među elektranama

(Corbis)
Više o

elektrana

,

obnovljivi izvori energije

,

novi izvori energije

,

alternativni izvori energije

Elektrane poput one koju je Farm Power sagradio u Rexvilleu rješavaju čak dva problema vezana uz okoliš. Kao prvo, voda se čuva od velikih količina gnojiva proizvedenih na mliječnim farmama. Kao drugo, smanjuje se ovisnost o nafti u proizvodnji energije.

Tri elektrane koje transformiraju tekuće gnojivo u metan i električnu struju već su izgrađene u Washingtonu. Elektrana Farm Powera stavljena je u pogon 30. kolovoza i sada radi na 80% ukupnog kapaciteta.

Mliječne farme proizvode ogromne količine gnojiva koje može dospjeti u podzemne vode i s vremenom u potoke i rijeke te tako uzrokovati zagađenje. Farmeri poduzimaju razne mjere kako bi riješili taj problem, ali ovakve su elektrane najisplativije, kaže Daryl Maas, jedan od dvojice braće koji stoje iza operacije Rexville. Kevin i Daryl, koji su odrasli okruženi mliječnim farmama, prvu su elektranu vidjeli 2004. kraj Lyndena te ih je fascinirao njen potencijal. Međutim, uočili su da je problem što si malo farmera tako nešto može priuštiti.

Za razliku od starijih, elektrana Farm powera može uzimati gnojivo s dvije ili više farmi, što omogućuje da se uključe i one manje. Elektrana također može pretvoriti ostatke hrane u struju.

Elektrana funkcionira tako da skladišti gnojivo u velikom spremniku, gdje ono proizvodi metan koji potom izgara.

23.09.2009. 10:29:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh