« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ekološki kriminal

Mafija zarađuje "spremanjem" radioaktivnog otpada na morsko dno

Kriminalci proširili posao na potapanje brodova nakrcanih opasnim vrstama smeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

opasni otpad

,

Greenpeace

,

otpad

,

talijanska mafija

,

mafija

,

radioaktivni otpad

,

spremanje otpada

,

potopljen brod

Sakupljanje i obrada smeća mogu biti vrlo unosni poslovi. To je davno nanjušila talijanska mafija, a sad je odlučila i proširiti opseg djelovanja pronašavši novi način zarađivanja na otpadu.

Ono što je specifično za bilo koju mafiju je to da "stvari" obavlja na svoj način. Takav je slučaj i u novom načinu spremanja otpada. Naime, mafija ne odlaže otpad koristeći se standardiziranim, sigurnim metodama, već ga ukrca na brod kojeg zatim potopi kraj talijanskih obala.

Talijanske vlasti istražuju olupinu upravo jednog takvog broda kojeg je navodno namjerno potopila mafija na jugu Italije jer je prevozio opasan i otrovan teret, tvrdi BBC.

Informacija je do policije došla od doušnika iz kalabrijske mafije koji je osobno postavio eksploziv na brod. Prema njegovim tvrdnjama na potopljenom brodu nalazi se radioaktivan materijal.

Trenutno je u procesu ispitivanje onoga što se nalazilo bačvama. Budu li nalazi pozitvni na radioaktivni otpad, potvrdit će se slutnje da je mafija pronašla dodatni izvor zarade.

Prema popisu brodova koji su nestali u nerazjašnjenim okolnostima koji je sastavio Greenpeace, osim uz talijansku, namjerno potopljeni brodovi se mogu pronaći i uz grčku obalu.

 

16.09.2009. 16:03:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh