« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
KAVICA

Uživajte u kavi na zdrav način

Kavu su iscjelitelji u Africi i Arabiji koristili kao lijek, a britanski su liječnici u 16. stoljeću tvrdili da napitak može prouzročiti vrtoglavicu, malodušnost i nesanicu, no stoljećima kasnije znamo da u kavi treba uživati s mjerom.

Uživajte na miru...
Uživajte na miru... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i minerale. 

Organizam iz kave dobiva kalij, magnezij i kalcij, ali ne u količinama dovoljnim za dnevne potrebe. Važnije je to da sadrži klorogeničnu kiselinu koja je antioksidans. 

Ima otprilike 850 aromatskih spojeva od kojih mnogi nastaju tek tijekom procesa prženja, poput vitamina niacina (B3) i melanoida, zaslužnih za njezinu smeđu boju. I oni imaju antioksidativan učinak, ali i vlakna korisna za dobar rad crijeva. 

"Mogli biste zadovoljiti sve dnevne potrebe za vlaknima s 28 šalica espressa", našalila se kemičarka koja se bavi prehranom, Sara Marquardt, a doktorirala je na porijeklu gorkih sastojaka u kavi. Stotinjak sastojaka koji pridonose toj jedinstvenoj gorčini kave tek treba identificirati. 

>> 5 razloga zašto je kava dobra za nas >>

No znanstvenicima je jedan od njih jako dobro poznat - kofein. 

Kako kofein utječe na nas? 

Kofein je prirodna zaštita stabla kave od parazita i predatora te ima izravan učinak na naš središnji živčani sustav. Od kofeina nam srce kuca brže, šire se krvne žile i dišni putevi, a probavni sustav ubrzava. 

Učinak se osjeti već nakon 15 minuta. Kavopije postaju budniji, fokusiraniji, koncentriraniji. Čak i mišićni sustav radi bolje, zbog čega je kava bila proglašena sportskim dopingom, ali je 2004. ipak uklonjena s popisa zabranjenih supstancija. 

U visokim dozama kofein može biti toksičan, pa oni koji pretjeraju s kavama postaju nervozni, znoje se, pate od srčanih palpitacija ili nesanice. 

>> Zašto nas kava diže - ali i spušta? >>

Kofein može biti posebno opasan za osobne s kanalopatijom, rijetkim poremećajem elektrolitske neravnoteže srčanog mišića, jer im može potaknuti štetnu aritmiju. 

Koliko se kave smije popiti?

To ovisi o načinu pripreme i o vrsti kave. Robusta ima dva do tri puta više kofeina od arabike, a šalica filter kave u pravilu ima više kofeina nego šalica espressa.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da je jednokratna doza od 200 miligrama kofeina sigurna. To su otprilike tri espressa. Tijekom dana možete bez brige udvostručiti tu dozu. 

>> Zašto je kava paradoksalno piće? >>

No trudnice bi trebale biti opreznije jer su neki eksperimenti na životinjama pokazali da previše kofeina rezultira sporijim rastom ploda. Znanstvenici još nisu utvrdili povećava li kofein rizik od prijevremena rođenja ili pobačaja. 

13.05.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.05.2021. 19:21
    hocu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh