« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
5 NA DAN

Zašto je kava paradoksalno piće?

Čista kava dobra je trenutno, ali dugoročno bolja je ona bez kofeina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

kofein

,

dijabetes

,

zdravlje

,

kava

,

krvne žile

,

srce

,

espresso

,

kava bez kofeina

Malo je onih koji ga ne vole popiti ujutro, ali isto tako je malo onih koji znaju da jedan obični espresso može biti jako štetan za srce. Prema najnovijoj studiji znanstvenika sa sveučilišta iz Palerma u Italiji, taj kratki napitak s visokom koncentracijom kofeina smanjuje dotok krvi u srce za čak jednu petinu. Zanimljivo, kava bez kofeina radi upravo suprotno.

Istraživači tvrde da količina kofeina u espressu može izazvati nepovoljne kardiovaskularne učinke. Do sada su se studije o kavi najviše usmjeravale prema posljedicama prekomjernog konzumiranja. Općeprihvaćeno pravilo je da ne bismo smjeli piti više od pet šalica na dan.

Bilo kako bilo, ova je studija pokazala da se u jednoj šalici espressa nalazi 130 miligrama kofeina što je mnogo u usporedbi sa 75 miligrama instant kave.

Talijanski su znanstvenici, dakle, proučavali cirkulaciju krvi u tijelu 20 odraslih osoba koje su popile jedan jedini espresso, odnosno kavu bez kofeina. Kad su ispitanici pili espresso, krvne žile počele su se sužavati a time se i dotok krvi u srce poprilično smanjio, i to čak za 22 posto u samo sat vremena, piše u časopisu European Journal of Clinical Nutrition. Uzrok tomu je kofein koji blokira djelovanje kemikalija zaduženih za elastičnost krvnih žila i njihovo širenje. No, kad su sudionici pili kavu bez kofeina, situacija je bila sasvim obrnuta. Tlak u krvi se snizio, a dotok i protok krvi se povećao.

Znanstvenici tvrde da bi kava bez kofeina dugoročno bila korisnija i bolja za organizam od one s viskom koncentracijom tog sastojka. Naročito zbog antioksidanskih svojstava kave koje kofein neutralizira. Kava je zato poprilično paradoksalno piće. Antioksidanti su dobri dugoročno, kofein trenutno, što može objasniti zašto su brojne druge studije zaključile kako redoviti konzumenti toga pića imaju manje šanse da obole od srčanih bolesti ili dijabetesa. Krajnji je zaključak, kao i kod svega ostalog, da je umjerenost najbolja. Znači, ne više od pet šalica na dan.

12.02.2010. 10:20:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh