« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

7 namirnica koje bi mogli preskočiti

Ako prečesto konzumirate određene namirnice, one bi mogle negativno utjecati na vaše tijelo

Suzdržite se
Suzdržite se (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

namirnice

Postoji niz namirnica koje mogu izazvati negativne posljedice koje uključuju debljanje, povećani rizik od razvoja srčanih bolesti i udara i drugo.

Nutricionisti su nabrojali niz popularnih namirnica koje mogu negativno utjecati na tijelo.

Delikatesno meso - "Prerađeno delikatesno meso ne sadrži samo natrij, već mu se često dodaju nitriti i nitrati koji se stvrdnjavaju i prerađuju", kaže nutricionistica Diana Gariglio-Clelland. "Iako postoje neke potencijalne zdravstvene koristi, nitrati i nitriti povezani su s povećanim rizikom od raka", dodala je.

Gazirani sokovi - "Gazirani sokovi sadrže samo prazne kalorije, a ne daju vam nikakve hranjive tvari. Ova pića puna su šećera ili umjetnih zaslađivača, kemikalija, konzervansa i dodanih boja", pojasnila je nutricionistica Alicia Galvin, dodajući da te tvari mogu dovesti do inzulinske rezistencije, nakupljanja masnoća u jetri ili čak i dijabetesa ako prečesto konzumirate čisti šećer.

>> Nezdrava hrana ubija, bez šale... >>

Meso s roštilja - "Meso s roštilja može biti izvor policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i heterocikličkih amina (HCA), koji se smatraju potencijalnim kancerogenima", objasnila je nutricionistica Holly Klamer. Klamer navodi da se negativni učinci mesa s roštilja mogu smanjiti ako se koristi meso s nižim udjelom masti. Manje masnoće znači manje kapanja masti na roštilju, manje pečenja i dima. Osim toga, Klamer savjetuje da prethodno marinirate meso jer marinada može pružiti dodatan sloj zaštite.

Pržena hrana - "Pržena hrana obično se prži u nezdravom ulju, a tijekom procesa prženja otpuštaju se neki toksični spojevi, piše Eat this. Takvi spojevi povezani su nizom bolesti, uključujući dijabetes, srčane bolesti, otkazivanje bubrega i Alzheimerovu bolest.

>> Kako nas nezdrava hrana čini nesretnima >>

Slatkiši - "Slično gaziranom piću, ni konzumiranje slatkiša nema nikakve prehrambene koristi. Slatkiši su puni kemikalija, umjetnih bojila, šećera i kalorija. Redovita konzumacija slatkiša može dovesti do povišenog šećera u krvi, poremećaja regulacije inzulina, potencijalno dijabetesa, bolesti srca, masne jetre i debljanja", pojasnila je Galvin.

Smoothie i voćni sokovi - smoothie i voćni sokovi mogu biti jednako štetni kao i gazirana pića. "Postoji povezanost između pijenja slatkih pića i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, što je povezano sa srčanim i moždanim udarom", objasnila je Gariglio-Clelland.

>> Nezdrava hrana ne može se lako prestati jesti >>

Žitarice - Galvin navodi da je većina žitarica koje jedemo za doručak bogata šećerom, umjetnim zaslađivačima i bojilima. Uz to, takve žitarice sadrže malo vlakana i proteina. Prije nego što kupite neke žitarice, Galvin savjetuje da provjerite naljepnicu kako biste provjerili udio šećera, proteina i vlakana.

14.05.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.05.2021. 18:27
    meso to treba preskakati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh