« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
NEVJEROJATNA NUSPOJAVA

Umjereno trčanje dramatično produljuje život

Znanstvenici su utvrdili da rekreativno trčanje muškarcima produljuje život za 6,2 godine, a ženama za 5,6 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mršavljenje

,

zdrav život

,

trčanje

,

dug život

Dugogodišnja studija danskih znanstvenika i liječnika utvrdila je da rekreativno trčanje, od jedan do dva i pol sata tjedno u sporom ili umjerenom ritmu, produžuje muškarcima život za 6,2 godine, a ženama za 5,2 godine.

"Možemo sa sigurnošću reći da redovito trčanje dobro za zdravlje i produljuje život, a dobra je vijest da ne morate pretjerivati kako bi ostvarili korist", rekao je dr. Peter Schnohr, glavni kardiolog u studiji koju provodi grad Kopenhagen.

Studija je započela još 1976. godine kako bi se ispitalo kardiovaskularno zdravlje preko 20 tisuća građana Danske u dobi od 20 do 93 godine.

Kako bi ustanovili je li trčanje zdravo ili nije, znanstvenici su promatrali smrtnost među 1116 muških i 762 ženskih rekreativaca i te podatke usporedili sa podacima iz glavne studije. Svi volonteri su prijavili koliko često, koliko dugo i kojim tempom trče.

Rezultati su pokazali da je za optimalne korisne učinke potrebno trčati od jedan do dva i pol sata tjednu, po mogućnosti u dva ili tri navrata, i to sporim ili umjerenim tempom.

"Odnos je sličan kao i kod konzumacije alkohola. Smrtnost je manja kod ljudi koji umjereno trče nego kod ne trkača i osoba koje pretjeruju sa fizičkim naporima. Kada se blago uspušete onda imate idealni ritam", kaže dr. Schnohr.

Tračanje poboljšava opskrbu organizma s kisikom, regulira inzulin, kontrolira kolesterol, snižava krvni tlak, srce bolje funkcionira, smanjuje upalne procese, jača imunitet, sprječava pretilost te pozitivno utječe na psihičko zdravlje.      

Danska studija još uvijek traje, a od početka do danas proširivala se mnogo puta kako bi obuhvatila i druge bolesti poput epilepsije, genetskih poremećaja, plućnih bolesti, alergija, demencije i problema sa spavanjem.

05.10.2012. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh