« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan
SAVJETI

Što bi trebali jesti u kojim godinama?

Pravilna prehrana kroz godine je stvarni i pravi kjuč za zdrav i dug život

Što, kada i kako?
Što, kada i kako? (Arhiva)
Više o

hrana

,

savjeti

,

godine

Uvođenje pravilne prehrane u različitim životnim fazama ključno je za održavanje optimalnog zdravlja i prevenciju različitih bolesti. Ishrana se mijenja kako starimo, a pridržavanje odgovarajuće prehrane može poboljšati energetsku razinu, ojačati imunološki sustav i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Evo pregleda prehrambenih smjernica kroz različite godine života:

Djetinjstvo (0-12 godina):

Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za rast, razvoj i formiranje zdravih prehrambenih navika. Dijeta bi trebala obuhvatiti raznoliku hranu bogatu hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, te proteina iz mesa, ribe ili biljnih izvora. Važno je ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako bi se spriječila pretilost i potaknuo razvoj zdravih prehrambenih navika.

Adolescencija (13-19 godina):

U ovom razdoblju, rast i hormonalne promjene zahtijevaju povećan unos hranjivih tvari. Ključno je uključiti više proteina, kalcija, željeza i vitamina D. Raznolika prehrana trebala bi uključivati voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine te dovoljno kalcija iz mliječnih proizvoda ili njihovih alternativa.

Mladi odrasli (20-39 godina):

U ovom razdoblju često dolazi do postavljanja temelja za buduće zdravlje. Važno je održavati ravnotežu između unosa kalorija i tjelesne aktivnosti. Uključivanje zdravih masti, bjelančevina, vitamina i minerala putem voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, peradi, orašastih plodova i sjemenki ključno je za podršku tijelu.

Srednje doba (40-64 godine):

U ovom razdoblju metabolizam može usporiti, pa je važno pratiti unos kalorija i održavati tjelesnu aktivnost. Povećajte unos vlakana, vitamina B12, kalcija i vitamina D kako biste održali zdravlje kostiju i srca. Ograničite unos zasićenih masti i natrija kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti.

Starija dob (65+ godina):

S godinama, tijelo može imati promjene u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Povećajte unos vitamina B12, D, kalcija i proteina. Održavanje hidratacije također postaje ključno. Smanjite unos soli kako biste kontrolirali krvni tlak, a unos voća, povrća i integralnih žitarica neka ostane visok.

U svakoj fazi života, individualne potrebe mogu varirati ovisno o zdravstvenom stanju, genetici i životnom stilu. Važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili personalizirane smjernice o prehrani prilagođene vašim potrebama. Pridržavanje zdravih prehrambenih navika tijekom cijelog života ključno je za postizanje i održavanje optimalnog zdravlja.

06.01.2024. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.01.2024. 09:16
    manje secera ikolesterola
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh