« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AZIJSKA KUHINJA

Kulinarski specijaliteti iz Šangaja

GALERIJA - Svježe i slatko, ključne su odrednice šangajskih specijaliteta koji se razlikuju od uobičajene kineske kuhinje

Fast Food u Šangaju
Fast Food u Šangaju (MWN)
Više o

Šangaj

,

gurmani

,

azijska kuhinja

,

kineska hrana

,

Šangaj hrana

,

gastro vodič

Šangaj je jedan od onih gradova u kojima se neprestano nešto gradi. Turisti imaju priliku na jednom mjestu upoznati 'stari i novi svijet', diviti se modernoj arhitekturi, a gotovo istovremeno iskusiti tradicionalan život u okolnim uličicama.

Dva lica metropole utječu i na gastronomsku ponudu. Neboderi privlače skupe restorane i najbolje svjetske kuhare, dok se na svakom uglu nalaze male obiteljske zalogajnice. U Šangaju se stoga može jesti za pet, ali i 50 dolara na dan.

>>Top 10 nacija koje se najzdravije hrane

Šangajski specijaliteti slađi su od klasične kineske kuhinje. Namirnice su uvijek svježe, a jedan od najvažnijih sastojaka je šećer. Predstavljamo pet najzanimljivijih šangajskih jela:

Dlakavi rakovi
Na jesen ih ima toliko da gotovo sami od sebe izlaze iz akvarija. Radi se o prestižnoj šangajskog delikatesi koja se priprema na pari i uranja u ocat.

Lanzhou la mian (svježa tjestenina)
Vlastita proizvodnja tjestenine pred gostima na Zapadu je u modi posljednjih nkoliko godina, dok se u Šangaju radi o stoljetnoj tradiciji. Tijesto se prvo mijesi pa razvlači i trga, a na kraju rezanci izgledaju kao da su izašli iz klupka vune. Kuhaju se tri minute u kipućoj vodi i poslužuju.

Xiaolongbao
Noklice (xiao na kineskom znači 'mali') punjenje su s različitim vrstama mesa i povrća, od špinata, preko svinjetine do jetrica. Sadrže i trunku želatine koja se topi po sastojcima kada se noklice pripremaju na pari. Prije konzumacije ih je potrebno malo ohladiti i pritisnuti štapićima kako bi iscurila suvišna voda.

Jin Pai Kou Rou
Pirjana svinjetina servirana s izdancima bambusa i kineskim kupusom prelivenim svinjskom masti.

>>Kimchi - specijalitet azijske kuhinje

Šangajski rezanci
Radi se o najdebljim rezancima na Istoku. Poslužuju se s komadićima piletine, svinjetine ili plodova mora s kupusom, gljivama, jajem i mladim lukom. Za specifičan okus zaslužna je mješavina šećera, ulja, soja sosa i vina.

Piše: Ellen Himmelfarb, travel@metro.lu
01.03.2011. 09:34:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    01.03.2011. 19:51
    rakovi izgledaju jezivo, inače volim kinesku kuhinju.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh