« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RIBA I KOLAČI

Gastro putovanje - delicije iz Portugala

Između ribe i svinjetine, Portugal nudi i niz jednostavnih jela po pristupačnim cijenama, odlični kolači su posvuda

Riba na žaru
Riba na žaru (MWN)
Više o

Portugal

,

sardine

,

mediteranska kuhinja

,

specijaliteti

,

gastro vodič

Gastronomska ponuda Portugala uvjetovana je geografskim položajem pa je tako riba na tisuću načina glavni specijalitet u toj zemlji. Soljeni bakalar svojedobno je bio ukusan i jednostavan način konzerviranja hrane za brodove koji su istraživali nove pomorske putove diljem svijeta.

Portugalci bakalar i danas nazivaju svojim "vjernim prijateljem", a priprema se na 365 načina - za svaki dan u godini postoji jedan recept. Visoko kotira i riba na žaru koju turisti mogu pronaći u svakom gradiću uz obalu.

Glavni grad Lisabon još uvijek je među jeftinijim europskim gradovima kada se radi o večerama u restoranima, no doista niske cijene i velike porcije mogu se pronaći na selu, na sjeveru zemlje i u Portu. U unutrašnjosti Portugala glavni specijalitet je svinjetina, dok je među najpopularnijim obiteljskim jelima piletina na žaru s ljutim umakom.

Portugal je poznat i po odličnim kolačima koji na prvi pogled ne izgledaju toliko privlačno, ali su doista ukusni. Među jelima koja svakako treba probati u Portugalu su:

Bacalhau à Brás
Portugalci su najveći potrošači soljenog bakalara na svijetu, a bakalar uglavnom uvoze iz Norveške. Bacalhau à Brás je jedan od najpopularnijih recepata: nasjeckan i pržen bakalar s češnjakom i lukom pomiješan s jajima i tanko narezanim krumpirićima te začinjen paprom i peršinom.

Pastéis de Belém
Lisabonski specijalitet: topla kremasta torta s glazurom od šećera i cimeta. Desert možete pronaći diljem Portugala ali je najbolji u Belemu gdje se prodaje od 1837. Dnevna prodaja nerijetko premašuje 20.000 komada.

Tortas de Azeitão
Mekana torta s kremom od jaja. Portugalski deserti se većinom sastoje od jaja, badema i puno šećera.

Sardine
Sardine na žaru omiljeno su jelo u ljetnim i proljetnim mjesecima kada se obitelji okupljaju oko roštilja. Jedu se s kruhom i salatom od rajčica, paprike i krastavca.

Bife à Café
Radi se o bifteku s kremastim umakom koji ponekad sadrži kavu. Servira se s krumpirićima, a po želji i s jajem na vrhu odreska.

Piše: Célia Pedroso / Metro World News
29.03.2011. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh