Recept za domaće žitne pločice
Uz osnovni recept i par temeljnih sastojaka možete do mile volje kreirati svoje omiljene žitne pločice
Energetske žitne pločice možete vrlo lako pripremiti sami. Uz osnovni recept i par temeljnih sastojaka možete slobodno isprobavati različite okuse dok ne pronađete savršenu pločicu za sebe.
Sastojci
170 g grubo sjeckanih žitarica (npr. zobene pahuljice), 60 g prženih lješnjaka ili badema, 15 g pšeničnog brašna, 40 g smeđeg šećera ili meda, 40 g suhog voća ili sastojka po želji, prstohvat soli, 2 bjelanjka.
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte folijom, premažite uljem i posipajte brašnom (što je lim dublji, to je vrijeme pečenja duže).
2. U velikoj posudi pomiješajte žitarice, lješnjake, voće, brašno ili sastojke koje ste sami odabrali.
3. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke sa šećerom i soli. Potom umiješajte u prvu posudu. Dobro sve zajedno pomiješajte i rasporedite po limu za pečenje.
4. Pecite dok tijesto ne postane suho na dodir što kod standardnih pločica kakve viđamo u trgovinama traje oko 45 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohladi i izrežite po želji.
Ukusne varijacije
Kombinacija doista ima puno. Umjesto brusnica (koje smo naveli u receptu) možete koristiti i neke od sljedećih sastojaka: cornflakes, muesli, napuhana riža, suhe marelice ili bilo koje drugo suho voće, listići kokosa, indijski oraščić, kikiriki, pistacije, orah, komadići čokolade,...
Novi komentar