« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 mjeseca i 17 dana
RECEPTI

Food blogeri objavili recepte za Veganuary

Food blogeri objavili nadahnjujuće recepte i savjete povodom Vege izazova u siječnju

Evo dobrog recepta
Evo dobrog recepta (Arhiva)
Više o

Veganuary

,

food bloggeri

Ušli smo u siječanj, mjesec u kojemu su svi skloni donošenju zdravijih i boljih životnih odluka. Jedna od najboljih koju svaki pojedinac može donijeti je prelazak na biljnu prehranu. Globalni veganski izazov Veganuary već deset godina pomaže pri donošenju te, za sve isplative odluke, a Hrvatska inačica Veganuaryja, Vege izazov koji su osmislili Prijatelji životinja, svima je besplatno dostupna putem stranice www.veganopolis.net.

Tri osobe koje se prijave u siječnju bit će nagrađene prigodnim poklon-paketom, a svi će kroz razdoblje od 30 dana e-poštom besplatno dobivati recepte za ukusna jela i korisne informacije. Kako bi se proširila vijest o Veganuaryju, širenju ideje dobrih odluka u siječnju priključili su se i hrvatski food blogeri. Oni među njima koji objavljuju veganske recepte igraju veliku ulogu u tome da pokažu svima kako su veganska jela nevjerojatno ukusna, raznolika i svima privlačna. 

Njihovi blogovi i profili na društvenim mrežama brz su i lak način za dobivanje inspiracije, ali i raznih savjeta za početak putovanja prema veganstvu. Ono što sve privlači njihovim divnim receptima jest i činjenica da često govore o svojim osobnim iskustvima, što cijeloj priči daje i osobnu notu. Najčešće nude cjelovitu, svježu hranu i sezonske, lokalne proizvode, a recepti koje pripremaju su jednostavni, kreativni i lako ih je slijediti.

Kako ističu Prijatelji životinja, neki od onih koje svakako vrijedi zapratiti i koji su se pridružili ovoj lijepoj inicijativi su profili na Instagramu: @burbon_i_borovnice koji vodi Nataša Rajčević, @plantbasedfulloftaste koji vodi Matei Negovetić, @eardur koji vodi Jelena Markota, @vegelicije koji vodi Marija Knežević i @cookie.djo koji vodi Martina Đođo. Savjete za Veganuary podijelila je i osobna trenerica i nutricionistica biljne prehrane Ivana Martinec (@ivana_summarum).

Nataša Rajčević pozvala je sve na Vege izazov, uz recept za varivo sa žutom lećom, kokosovim mlijekom i batatom: „Ne trebam vam previše 'prodavati' veganstvo kao osobni izbor. Svi znamo koliko benefita ono ima i za okoliš, za naše zdravlje i, najbitnije od svega, za druga bića! I iako snažno vjerujem da je veganstvo puno više od same prehrane, meni je to uvijek bio omiljeni način kako ljudima približiti filozofiju koja se krije iza veganstva. Hrana je ljubav, hrana je emocija. Ako jedemo dobru i ukusnu hranu, svakako ćemo se dobro i osjećati."

O tome koliko se uz dobru biljnu hranu možemo dobro osjećati govore i razna istraživanja koja su dokazala nevjerojatne zdravstvene prednosti kvalitetne veganske prehrane. Kako navode Prijatelji životinja, dokazano je da biljna prehrana snižava razinu kolesterola u našim tijelima, što može pomoći u prevenciji raznih bolesti srca. Raznovrsna prehrana biljnim namirnicama može pomoći u poboljšanju simptoma reumatoidnog artritisa te smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i nekoliko vrsta raka poput raka želuca, pluća, usta, grla i debeloga crijeva.

Veganuary govori i o velikim prednostima veganske hrane za očuvanje okoliša i bioraznolikosti, sprječavanje klimatskih promjena i uštedi pitke vode i drugih prirodnih resursa. Uz Veganuary lakše je napraviti prvi korak prema suosjećajnom i održivom načinu života. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da iskoriste ovu izvrsnu priliku za pozitivne promjene u siječnju navodeći da su već sada izrazito zadovoljni odazivom.

Više o Veganuaryju i Vege izazovu, brojnim razlozima za odabir veganskih proizvoda i jela te mnoštvo recepata i dobrih savjeta nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

Varivo sa žutom lećom, kokosovim mlijekom i batatom by Nataša (@burbon_i_borovnice)

Sastojci:

2 batata (oko 250 g), narezana na kockice
200 g suhe žute leće (možete koristiti i neku drugu leću, samo prilagodite vrijeme kuhanja prema uputama na pakiranju)
nekoliko listova kelja, narezana na trakice
nasjeckan 1 ljubičasti luk
500 ml povrtnog temeljca
1 konzerva kokosova mlijeka
1 čili paprika, narezana na sitno
1 nariban komadić đumbira (oko 1 žlica)
3 naribana režnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica dimljene crvene paprike
sol prema želji
po prstohvat: piment, kumin, korijander, muškatni oraščić, klinčić, kardamom (možete koristiti i blend začina kao što je blend za kari ili berbere)

Postupak:

Na malo maslinova ulja ispirjajte luk. Kad omekša, dodajte čili papriku, đumbir i češnjak. Promiješajte pa odmah dodajte začine. Opet promiješajte i dodajte batat, leću, povrtni temeljac i kelj. Pustite da zavri pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte i kokosovo mlijeko i kuhajte još 10-ak minuta, dok batat potpuno ne omekša. Štapnim mikserom izblendajte dio umaka kako bi bio što kremastiji. Poslužite s crnom rižom i umakom od peršina i limete.

*Umak od peršina i limete napravite tako da u sjeckalici usitnite peršin, 2 režnja češnjaka, sok i koricu jedne limete, malo čili pahuljica i nekoliko žlica maslinova ulja. Ovo je umak koji stvarno jako često radim i super pristaje uz puno jela.

11.01.2024. 10:30:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh