« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
OPREZNO

Mitovi o hrani koji štete zdravlju

Svako malo pojavi se neka revolucionarna teorija kojom nutricionisti pokušavaju osvojiti publiku, no na kraju ispadne samo još jedan mit

Integralni kruh također ima glutena
Integralni kruh također ima glutena (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

kalorije

,

mršavljenje

,

jaja

,

mitovi

,

gluten

,

zasićene masne kiseline

,

rafinirano ulje

Svaka osoba koja prati vijesti vezane uz zdravu prehranu barem je jednom u životu pomislila - pa dajte se više dogovorite što je dobro, a što loše za organizam. Najbolji primjer su jaja, koja se zadnje vrijeme sotonizirána zbog svog udjela kolesterola, da bi na kraju ispalo da ne samo da ne podižu razine lošeg kolesterola, nego rade upravo obrnuto - podižu razinu dobroga i ne može ih se povezivati sa srčanim bolestima. 

Vrlo slična priča su i zasićene masti koje imaju isti učinak kao i jaja, tako da meso ili putar svakako trebaju ostati na vašem jelovniku.

Kalorije su proglašavane istima bez obzira iz koje hrane dolaze, da bi se ustanovilo da je jako važno koju vrstu hrane jedemo jer različite vrste hrane imaju različite metaboličke puteve u orgaznizmu i imaju različit utjecaj na hormone koji jačaju ili smanjuju apetit.

Masti, zapravo, ne debljaju osim u slučaju kad ih se kombinira s ugljikohidratima, a hajka na bijelo brašno zbog visokog udjela glutena stavilo je integralne žitarice na pijedestal zdrave prehrane, no i one sadrže velike količine glutena, što znači da ni one nisu dobre za ljude koji imaju problema s glutenom. Upravo iz tih razloga dijeta s malo masti i puno ugljikohidrata apsolutno nema utjecaja na vašu tjelesnu težinu.

S druge strane, dijete s malo ugljikohidrata proglašavane su štetnima, a one upravo predstavljaju najbolji i najučinkovitiji način mršavljenja, uz dodatnu korist - lakše izbjegavanje bolesti metabolizma poput dijabetesa.

Tako je i meso u jednom trenutku stavljeno na stup srama, no nezdrave su zapravo mesne prerađevine, dok neprerađeno crveno meso ne povećava rizik od dijabetesa ili srčanih bolesti. Svaka veza s karcinomom dolazi isključivo zbog načina pripremanja i prepečenosti.

Zato ni puno proteina u prehrani nije loše za zdravlje, štoviše, oni koji jedu puno proteina imaju bolju gustoću kostiju što će uvelike smanjiti rizik od lomova u starijoj dobi. Proteini pomažu da ostanemo vitku, čuvaju nam mišićnu masu i smanjuju rizik od bolest srca i krvnih žila.

Ako ste pročitali da je rafinirano biljno ulje zdravo, znajte da je i to zastarjelo razmišljanje, jer baš stalna upotreba takvih ulja potiče upalne procese u organizmo što drastično povećava rizik od srčanih bolesti - stoga, koristite nerafinirana ulja poput domaćeg maslinovog ili kokosovog.

04.05.2014. 12:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh