« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Hodanje je bolje i korisnije od trčanja

Zapustili ste se i mislite da je vrijeme za povratak u formu? Predlažemo da zaboravite na nizanje krugova u parku, od jogginga je bolje - hodanje

Prvo hodanje, a tek nakon toga trčanje
Prvo hodanje, a tek nakon toga trčanje (FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

trčanje

,

hodanje

,

serotonin

,

kortizol

,

dopamin

,

forma

,

adrenalin

Zima obično odnese formu, nekima i nepovratno, a s prvim toplijim danima obično se počnu tražiti stare tenisice za trčanje i sprema se joggingom vratiti formu. No, stručnjaci tvrde da je to pogrešan pristup, a za to imaju i dobre argumente - hodanje je korisnije od trčanja.

Za početak, ako ste nabacili dosta kilograma viška, morate znati da trčanje ima puno neugodnije posljedice na koljena i zglobove nego što mislite - takav tip napora im šteti. S druge strane, hodanje je puno manje stresno za te dijelove tijela i bit će sasvim dobar početak.

>> Hodanje je superhrana za tijelo >>

Uz to, hodanjem trošite više kalorija i masnoća nego trčanjem, ako niste u formi. Naime, hodanje spada u aerobni trening, preciznije, onaj koji ne tjera vaše srce preko 120 otkucaja u minuti. Zapušteni će krenuti trčati, otkucaji će vrlo brzo preći tu granicu i zapravo će se baviti anaerobnim treningom koji će uzrokovati da mišići troše sami sebe.

Trčanje je napor za nenaviklo tijelo i tada se počinje lučiti više hormona stresa kortizola, što je povezano sa žudnjom za hranom i zapravo sami sebi onemogućavate uspješno skidanje kilograma. Kad hodate, razina kortizola pada, a razina serotonina, hormona ugode raste, kao i dopamina i adrenalina, što će sve dati dodatnu energiju tijelu i popraviti raspoloženje.

>> Brzo hodanje liječi depresiju >>

Kako takvi osjećaji smanjuju potrebu za hranom, od hodanja ćete definitivno imati više koristi nego od trčanja. Stoga, ne oklijevajte nego se zaputite u obližnji park ili u prirodu i uživajte.

25.04.2015. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh