« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
NIJE UVIJEK TAKO

5 mitova o prehrani i zdravlju

Ponekad ti mitovi imaju uporišta u činjenicama, no uglavom su bazirani na uvjerenjima koja nemaju nikakve veze s načinom na koji tijelo doista funkcionira

Pripazite da vam neki od mitova ne naškodi
Pripazite da vam neki od mitova ne naškodi (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vitamin C

,

zdrava hrana

,

voda

,

prehrana

,

vježbanje

,

mitovi

,

uravnotežena prehrana

Muke s kilogramima i zdravljem trajan su izvor frustracija kod mnogih ljudi, pa u pokušajima da poprave stanje ponekad poslušaju i općeprihvaćene mitove od kojih im na kraju postane još gore nego što je bilo.

Donosimo vam pet najčešćih mitova o povezanosti prehrane i zdravlja koje treba dobro proučiti i pripaziti da vas takve izmišljotine ne zavedu:

1. Jedenje kasno navečer donosi neželjene kilograme

Jedan od uobičajenih mitova, no istraživanja pokazuju da jedenjem kasno navečer nećete dobiti suvišne kilograme sve dok vaš dnevni unos kalorija odgovara potrebama vašeg tijela. Kalorija je kalorija, nije bitno kada ćete je unijeti, no ukupan broj kalorija je itekako bitan.

2. Nakon obroka ne biste trebali odmah vježbati

Nakon obroka 10 do 15 posto krvnog kapaciteta usmjerava se u probavni trakt kako bi se pospiješila probava. Kada vježbamo i mišići zahtjevaju krv kako bi imali dovoljnu zalihu kisika i hranjivih tvari. Vježbanje nedugo nakon obroka stoga opterećuje naš krvni sustav i cirkulaciju, a to vjerovanje baza je ovog mita.

U redu je vježbati nakon obroka sve dok vježba nije toliko intenzivna da mišići trebaju kisik, a želudac se bori, zbog čega dolazi do grčeva. Stoga nema potrebe za odgađanjem lagane šetnje ili plivanja nakon ručka, premda se nakon obilnog nedjeljnog ručka  ne preporuča intenzivno vježbanje koje bi moglo opteretiti želudac.  

3. Vitamin C štiti od prehlade i gripe

Ljudi vjeruju da ovaj vitamin štiti zdravlje kao ni jedna druga supstanca. No suplementi su se pokazali korisnima kod osoba koje imaju vitaminiski deficit te kod onih koji se izlažu ekstremnoj fizičkoj aktivnosti koja može štetiti imunitetu. Za ostale, 200mg vitamina C dnevno može ublažiti simptome prehlade nekih 8 sati, no pokazao se beskorisnim kao zaštita od viroze ili gripe.

4. Mlijeko stvara previše sluzi u probavnom traktu

Mnogi smatraju da mlijeko uzrokuje sluz i prestat će ga uzimati kada se razbole. No, to nije točno, premda mlijeko u ustima nakon konzumacije stvara ovojnicu što daje prividan osjećaj sluzi. Istraživanja su pokazala da tijelo neće proizvoditi više sluzi te izazvati začepljenje ako se mlijeko konzumira tijekom prehlade.

5. Trebamo piti najmanje 2 litre vode dnevno

Istraživanja tijekom 40-tih prošlog stoljeća pokazala su da odrasli čovjek treba dvije litre vode dnevno kako bi održao hidraciju. No to uključuje i vodu iz hrane koja itekako ima utjecaja. Čak i prepečeni kruh sadrži četvrtinu vode. Količina potrebene tekućine ovisi o aktivnosti i veličini tijela. Ako imate dovoljno tekućine tijekom dana ćete urinirati 2 do 3 puta. Sve ostalo je pretjerivanje i neke posebne koristi nećete imati.

05.01.2013. 07:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dostava pića i cigareta
    23.04.2012. 08:40
    To je kao i spika sa "zdravim" voćem i povrćem, sa jedne strane dobiješ vitamine, minerale, vlakna, a sa druge kemikalije kojim je tretirano to povrće i voće.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh