Znanost
SVEMIR

Nova saznanja o Merkuru i Veneri

objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

NASA je objavila da šest mjeseci prikupljanja podataka sonde Messenger u orbiti oko Merkura pokazuje da je ovaj majušni planet mnogo zanimljiviji i, na izvjestan način, mnogo… više »

ŽEDNA ZEMLJA

Kometi su u prošlosti bili izvor vode na Zemlji

objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Astronomi su pronašli prvi komet koji sadrži vodu nalik oceanskoj, što snažno podupire teoriju da su svemirska tijela bili značajan izvor vode za "žednu" Zemlju u prvim fazama… više »

GENETSKI INŽENJERING

Hoćemo li uskoro moći proizvoditi rezervne dijelove ljudskog tijela?

objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Istraživači iz SAD-a objavili su kako su postigli da embrionalne matične stanice rastu u neoplođenim ljudskim jajnim stanicama, što je veliki korak prema potencijalnoj budućoj… više »

NOBEL

Nobelova nagrada za kemiju otišla fizičaru

objavljeno prije 13 godina

Do 1982. među znanstvenicima je vladalo uvjerenje da struktura kristala može biti samo periodična. To znači, da se raspored atoma u kristalu ponavlja - u sve tri prostorne dimenzije. Odnosno… više »

NAGRADA ZA DOSTIGNUĆA

Dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku

objavljeno prije 13 godina

Američki znanstvenici Saul Perlmutter, Brian Schmidt i Adam Riess dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2011., priopćio je u utorak Nobelov odbor, javlja Hina. Polovinu nagrade dobio je… više »

IZUZETAN NAPREDAK

Zbog otkrića u imunologiji trojica dobila Nobelovu nagradu za medicinu

objavljeno prije 13 godina

Nobelova nagrada za medicinu za 2011. godinu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja… više »

INST 2011

Hrvatski inovatori osvojili 15 odličja na međunarodnoj izložbi

objavljeno prije 13 godina

Na upravo završenoj 7. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2011. održanoj u Taipeiju na Tajvanu hrvatski inovatori su u ovogodišnjem nastupu osvojili 15 odličja:… više »

FERMILAB

SAD ugasile Tevatron

objavljeno prije 13 godina

Petak je obilježilo gašenje Tevatrona, Fermilabovog ubrzivača čestica kraj Batavije u državi Illinois izgrađenog 1983. godine. Veliki podzemni prsten duljine 6,28 kilometara služio je… više »

ARMAGEDDON

Mirno spavajte - Zemlji prijeti puno manje asteroida nego se mislilo

objavljeno prije 13 godina

Ukoliko vam broj asteroida koji u bližoj ili daljoj budućnosti predstavljaju potencijalnu opasnost za naš planet noćima ne da spavati, imamo odlične vijesti za vas. Ako je vjerovati… više »

OBNOVLJIV IZVOR ENERGIJE

Znanstvenici stvorili umjetni list

objavljeno prije 13 godina

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak. Taj list… više »

ISTRAŽIVANJE

Evolucijski paradoks: Besmrtni će ljudi značiti i kraj naše vrste

objavljeno prije 13 godina

Starenje i smrt obično su nešto na što ljudi, unatoč tomu što se većina bez problema miri s tim neminovnim činjenicama, uglavnom ne gledaju previše optimistično,… više »

TAJNE SVEMIRA

Znanstvenici CERN-a krenuli u istraživanje tajni antimaterije

objavljeno prije 13 godina

Zbog čega je i na koji način vidljivi svemir sačinjen od materije te odgovori na mnoga slična pitanja mogao bi donijeti jedan od najambicioznijih istraživačkih projekata u povijesti, pokrenut… više »

ŽUTI SUPERDIV

Otkrivena neobična zvijezda nazvana "Jaje na oko"

objavljeno prije 13 godina

Zbog intenzivne žute boje u zaobljenoj jezgri te bijelome omotaču, astronomi Europskog južnog opservatorija (ESO) nazvali su novootkrivenu zvijezdu „Jaje na oko", prenosi Hina. Zvijezda… više »

DOŽIVJETI STOTU

Revolucionarni hrvatski proizvod protiv starenja u prodaji

objavljeno prije 13 godina

Radno ime proizvoda je ADR/HPE i prema testovima štiti stanice od starenja više od bilo čega drugoga na tržištu. Proizvod se radio deset godina u timu predvođenom dr.… više »

A DOMA NAPIŠITE ...

Domaće zadaće su besmislene

objavljeno prije 13 godina

Domaća zadaća omiljena je aktivnost svih profesora, koji često zatrpavaju djecu materijalima i zadacima koje trebaju riješiti kod kuće. No, stručnjaci koji se bave edukacijom pratili… više »

skrolaj na vrh