« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
OBNOVLJIV IZVOR ENERGIJE

Znanstvenici stvorili umjetni list

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti

Fotografija vijesti
Više o

solarna energija

,

vodik

,

znanstvenici

,

kisik

,

umjetni list

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak.

Taj list - solarna ćelija izrađena od silicija, s različitim katalitičkim materijalima pričvršćenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao, rekli su znanstvenici.

Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga sunčevoj svjetlosti, navodi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u američkom časopisu Science od 30. rujna.

List tada ubrzano počinje proizvoditi veliku količinu mjehurića kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj.

Kada se list stavi u posudu sa stijenkom kojom se dvije površine lista odvoje, proizvedeni mjehurići se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju električne energije.

Ako se ti mjehurići kisika i vodika stave u gorivu ćeliju, oni se ponovo spoje i nastaje voda, pri čemu se stvara električna energija, rekao je Nocera.

Ideja je u začetku, ali ima golemi potencijal, dodaje taj znanstvenik, ističući da ovom sustavu ne trebaju žice, lagan je i, osim uređaja za skupljanje i pohranjivanje mjehurića kisika i vodika, ne zahtijeva puno dodatne opreme.

Ovaj novi sustav nije još spreman za komercijalnu proizvodnju, budući da još treba usavršiti sustav skupljanja i pohranjivanja, napominje profesor.

Stvaranje ovog umjetnog lista je tek prvi korak, ali korak koji "ide u dobrom smjeru", zaključio je.

30.09.2011. 11:38:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sandra
    30.09.2011. 13:47
    Ako ide u dobrom smjeru onda ok.. Svašta će se danas izmisliti, ali ako je to za dobre stvari onda sam za.. :-)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh