« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
IZUZETAN NAPREDAK

Zbog otkrića u imunologiji trojica dobila Nobelovu nagradu za medicinu

"Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja", stoji u priopćenju

Fotografija vijesti
Više o

imunitet

,

Nobelova nagrada za medicinu

,

imunologija

Nobelova nagrada za medicinu za 2011. godinu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja imunološkog sustava, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu te nagrade.

"Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja", piše u priopćenju Odbora za dodjelu Nobela.

"Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava. Steinman je nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava", navodi odbor.

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije.

Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, kao astme, reumatoidnog poliartritisa, Chronove bolesti.

"Njihovi radovi otvorili su put razvoju prevencije i liječenju infekcija, raka i upalnih bolesti", objasnio je odbor.

Bruce Beutler (55) i Jules Hoffmann (70), "otkrili su proteine receptore koji prepoznaju (štetne) mikroorganizme i aktiviraju imunološki sustav, što je prva etapa imunološke reakcije tijela", objašnjava Nobelov odbor.

Ralph Steinman (68), "otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela", dodaje odbor.

Trojica dobitnika primit će nagradu na službenoj svečanosti u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade, švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica pripast će Steinmanu.

03.10.2011. 14:25:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh